алабаи

Алабаи, или Централноазијски Схепхерд, се односи нанајстарија раса борби и стражарских паса, историја расе је стара више од 2000 година. Првобитно су ти пси подигнути да заштите људе оваца од вукова, као и заштиту особе од непозваних гостију - људи или предатора.

Алабаи Карактеристике

За централноазијског овчара карактеристичне су следеће карактеристике:

 • умерена агресија;
 • превентивна реакција;
 • снажно развијен територијални инстинкт.

Појава Алабаија инспирује поштовање - оводовољно моћан, јак, висок пас (у гребену од 60 цм) са масовном главом и кратком волуметријом њушком. Боја може бити различита - бела, црна, сива, црвена, тан. Уши и реп најчешће заустављају у првим данима живота штена.

obuka Алабаи

Алабајски пас је сасвим самопоуздан, независан,миран, слобода воли. Међутим, уз одговарајућу обуку, она ће известити вођи чопора и да ће бити одличан пратилац његовој породици и деци. Зато треба да обратите пажњу на обуци, што је за Алабаи обично се крећу од 6 месеци старости, и 9 месеци штене би требало да већ осећају у вама лидера, да би могли да носе брњицу и бити свестан следеће команде:

 • забрана "није допуштена";
 • кретање "следеће";
 • "Место";
 • "За мене";
 • "Стој".

Пас би требао бити миран у вези с тобомузми њену посуду, помери храну итд. Сврсисходно и конзистентно постижемо наслов лидера пакета, лидера уз помоћ команди, интонација, акција. Обавезни сте да поставите исправно понашање пса док је још увек штенад.

Брига за Алабама

Средњеазијски овчарја сам на улици, али могу се навићи да живим у кући. Није препоручљиво држати пасу Алабаиове расе у стану, неће имати довољно слободног простора и то може негативно утицати на његов карактер.

Често, многи власници граде посебну птичицуза алабаиа. Пас се добро осећа на улици, има кутију за спавање и надстрешницу од врућине. Не заборавите на ходање: чак и када живите у пчеларству, Алабаи треба да се загреје, осећа физички напор.

Пси ове врсте не требају много брига, њиховаВуна је отпорна на прљавштину и добро изгледа чак и након дугих шетњи кроз шуму. Снажно проливање се јавља у пролеће, ако желите, можете пецати пса на улици, уклањати вуну. Очистите уши пса, поготово ако постоје знаци инфекције, не заборавите да их качите ако је потребно.

Сексуална зрелост Алабаи достиже 6-8 месеци,Међутим, прво парење треба изводити не прије 18 мјесеци, односно трећи еструс, а код пса не пре више од 24 месеца. На 9-14. Дан естраса, можете почети да се упражњавате Алабаи. Разликовање између ручног и бесплатног парења. Слободно парење је могуће ако животиње не показују очигледну агресију једни према другима и већ имају искуства у таквим стварима. Када ручно плетење, власник помаже свом псу, утеши је, држи један по један стомак. У случајевима агресије, можете ставити на њушку.

Алабаи је здрава врста, болести ретко превладавајуона. Али постоји могућност дисплазије кука и лактова, па пажљиво размотрите храну пса, требало би да буде пун калцијума, нарочито код штенаца.

Шта да храните алабаи?

На почетку, одредити начин исхране: било потпуно природне хране, или само суве хране. Не мешајте оба начина!

Храњење алабабе са природном храном треба да садржи:

 • пусто месо (говедина, телетина);
 • делимични нуспроизводи;
 • пиринач са рижом, овсена каша, хељда;
 • мане Алабаи

 • Поврће.

Псе храните двапут дневно, у пропорцијама пропорционалним тежини пса, не заборавите на довољно чисте воде за пиће!

Недостаци Алабаи-а потичу од његовог достојанства -чврстоћа и заштитног инстинкта. Никад не заборавите то пре него што сте пас који може задавити вук, а у одсуству - други пас. Врло пазљиво на образовању Алабаја, морате јасно анализирати ситуацију и прилагодити понашање пса у њему - похвалити, забранити или дати слободу. Требали би да вежбате обуку паса и увек осећате узајамно разумевање са овчарском дадилком. Тек тада ће она постати ваш најтраженији пријатељ и неустрашиви заштитник ваше породице!