јестиво воће кактуса

Многи верују да су кактуси, иако поседујунека врста лепоте, док немају практичну корист. Па, осим што чине текуила, а камиле их поједу. Заправо, неки представници кактуса не само да имају јестиве плодове, већ чак и у одређеним временима постану за човека прави спас од глади.

Кактуси са јестивим плодовима

Најпознатији јестиви кактус на свету је кукавица. Ово је велика биљка са равним сочнимлишће, које се, инцидентно, може користити и за храну - младе пиле су додане у салате, направљене су од желеа и сосова. Плодови кукурузне крушке су кисели-слатки и споља подсећају на крушку или лимун, покривену ситним иглама. Упркос искушењу, плодови кукурузне крушке се никад не смеју уз голим рукама, само са посебним клештима или кашиком, иначе ће веће морати проћи за уклањање иглица са коже.

јестиви плодови кактуса 1

јестиви плод кактуса 2

Плодови другог представника кактуса - гилоцереус стигао у наше продавнице. На домаћим шалтерима ово воће може се наћи под именом Питаиа или Питахаиа. Отаџбина "воћака змаја" је Вијетнам, гдје се успјешно култивише већ дуги низ година, захваљујући својој непрецизности и способности воћања пет или шест пута годишње. Мала киселина пулате Питаиа је мало укусна попут јагода, али без специфичног мириса. Воћни змаја може се једити сировом, као и загријати џем, направити кандираног воћа и користити као адитиви различитим десертима.

јестиви кактус 3

јестиви кактус 4

Предности ужитних плодова кактуса

Плодови јестивих кактуса имају импресиван пртљаг различитих "комуналних услуга":

  1. Састав плодова кактуса је углавном сличанса уобичајеним лубеницама и краставцима: имају пуно воде и витамина са минималним калоријама. Због тога оне имају користи од људи који пате од различитих метаболичких поремећаја, болести бубрега и хипертензије.
  2. Иза плодова кукурузне крушке и гилокеража забележено је смањење нивоа шећера у крви, што олакшава евакуацију спутума и сруши температуру.
  3. Због високог садржаја алкалоида, воће се може користити за припремање лековитих чорби за лечење прехлада, вирусних и бактеријских болести.
  4. Такође су корисни у лечењу различитих рана ииритације коже - на пример, компресије и трљање воћних сокова од кукавих крушкова, не само да могу залечити мање штете, већ и зауставити озбиљне упале.