Мангостин воће

Данас ћемо научити сву забавутропско воће са интригантним именом мангостеен. Ово воће расте на зимзеленом дрвету, сазреле величине великом мандарином. Рођена земља ове биљке сматра се југоисточним дијелом Азије, али данас се култивише на свим територијама са тропском климом. Након што смо сазнали гдје расте ово дрво, упознајемо се са својим најзанимљивијим дијелом - најквалитетнијим плодовима.

преглед

Зрели плод овог биљке имаљубичаста боја боје коже, није могуће. Али испод ње је нешто што је од гастрономског интереса за нас. Унутар мангостина од 4 до 8 чена белог воћа пулпе и семена биљке. Укус ове тропске чудо је веома пријатно, то је дивно гаси жеђ за свог ароматичног и врло сочне слатко-кисели сок. Поред великог укуса, мангостина плод је веома корисна својства и изузетно високу хранљиву вредност. Али ово је далеко од важности од мангостина за човека. Најзначајније супстанце које се налазе у њој су ксантони. Ови елементи представљају прави дар природе човечанству. Они су у стању да побољшају меморију, стимулишу рад имуног система, а такође ојачају имунитет тијела негативним факторима животне средине. Глупост је што је воћак мангостина једини познат извор ових елемената на целој планети Земљи. Додајте томе чињеницу да мангостин садржи влакнасте протеине - најважнији "детаљ" за изградњу мишића и добије готово савршену храну за особу!

Како је Мангостеен?

Већ једва чекаш да покушаш? Чекај мало, прво научимо од стварних гурманих како једемо мангостин. Прво морате знати како одабрати зрео, али не и презрео воће. Зрели мангостин би требао бити готово бордо, врло густ на додир и нужно велики. На крају крајева, дебљина коре од величине не зависи, тако да у малим плодовима јестиви део веома мали. Најбољ укусни ови плодови су од почетка маја до краја септембра.

Сада идите директно у саму себепилинг процес. Направимо плитки рез од реза кроз доњи део плода, а још један на исти начин. Разбијамо љушту и видимо шта ћемо јести - бијеле лобуље с семеном везаним за њих (семе не треба јести). Бон аппетит!

Ако желите да се према пријатељима придржаватеоставите чудо, сматрајте да је период складиштења овог воћа веома ограничен. Чак и под идеалним условима, у сувој и тамној просторији, то ће бити нешто више од три седмице након што је срушена.

Гров Мангостеен

И зашто не узгајати егзотични мангостинкући? Идеја није једноставна, али прилично изводљива. Имајте на уму да сјеменке ове биљке у потпуности не преживе клијавост. Пошто уклањање воћа са дрвета не би требало да траје више од 4-5 недеља. Ако су сјеменке правилно пакиране (омотано мало са маховином или влакном натопљеном), онда се период складиштења повећава на 8-10 недеља. На дну лонца испуштамо дренажу, а затим мешавину лаганог земљишта и тресета. Даље до дубине од 1 до 2 центиметра мало бацимо семе

како расте мангостин

навлажите земљиште и покријте посуду филмом. Мангостина расте код куће отежава слабо развијена коренов систем, тако да многи рудари су неуспешни. Виђенце можете видети само недељом 5-6. Када сте научили како да засади дрво мангустиновое, имају стрпљења, јер до 25-30 цм, може да расте само у последње две године. Па, све до времена када прво пробате плод дрвећа Мангостеен, најмање десет година! Мангостина воли високе влажности, али је земљиште у лонац треба да буде влажна, али не и мокра. Заливање треба да буде често, али не превише. Оптимални режим температуре је 28-30 степени. </ П>

Поред тога, у југоисточној Азији, можете се срести са другим необичним плодовима - Еие оф тхе Драгон и Дуриан.