Једно од најпосјећенијих места у Прагу јеКарлов мост, који повезује два историјска округа града: Стари град и Мали град. У сваком времену има пуно људи и екскурзијских група. Овај приједлог описан је као најљепши, најстарији и најпознатији. Због своје лепоте, древне историје, пуно интересантних веровања и легенди, Карлов мост је свакако укључен у програм екскурзије у Прагу.

Карлов мост у Прагу1

Карлов мост у Прагу2

Историја Цхарлесовог моста

У 12. вијеку је на овом мјесту саграђен Јудитин мост,Имајући име краљице Јутте из Тирингије. Због развоја трговине и изградње, временом је постојала потреба за модернијом изградњом. Потом је 1342. готово потпуно уништио овај мост. И већ 9. јуна 1357, краљ Цхарлес ИВ је започео изградњу новог моста. Према легенди, астрологи су препоручили датум и време постављања првог камена Карловог моста у Прагу, а записани по редоследу су нумерички палиндром (135797531).

Овај мост је био део Краљевске руте,које су будући владари Чешке републике отишли ​​у крунисање. Једном приликом је коњ прошао, а затим, након електрификације, трамвај, али од 1908. године сва возила су одузета са летова на мосту.

Где је Цхарлес Бридге?

До Карловог моста можете стићи и на трамвај и метро.

Одмах до моста, трамваји # 17 иНе. 18, мораш изаћи одавде на заустављану Карлови лазне. Такође можете стићи до историјског дела Прага, а затим идите пешке. За ово морате добити:

 • Трамвајом до станица Староместска (број 17 и 18) или Малостранска (број 1, 8, 12, 18, 20, 22, 91);
 • У метроу (грана А) до станица Староместска и Малостранска, које се налазе на различитим обалама реке.

Опис Карлов мост

Карлов мост има следеће димензије: Дужина - 520 м, ширина - 9,5 м. Налази се на 16 лукова и обложена је блоковима од пешчара. Овај камени мост првобитно се звао Прагски мост, а од 1870. добио је своје садашње име.

Са два краја Карловог моста налазе се мостовске куле:

 • Стари град - налази се на улазу у мост саИсточно. Украшен је грбовима и фигуралном пластиком, изнад капије је приказан краљевски риболов, на другом спрату налазе се скулптуре св. Вида, монархса Цхарлес ИВ и Венцеслас ИВ.
 • Карлов мост у Прагу3

  Карлов мост у Прагу4

 • Малострански - две торњеве са запада, алиизграђен у различитим временима. Први је оригинално био у романичком стилу, али је у 16. веку преуређен у ренесансни стил. Други (виши) кула је постављен касније, у 15. вијеку, сличан је по стилу и детаљима према Старом граду. Негде крајем 14. века постављена је капија између западних кула.

Карлов мост у Прагу5

Такође, мост је украшен са 30 синглова и групескулптуре крајем 17. - почетком 18. вијека. Они су повезани са различитим веровањима. На пример, додирујући било какву скулптуру Карловог моста и прављење жеље, можете очекивати да ће то бити извршено. Овдје ће се остварити жеље за љубитељима који ће, на мосту, пољубити.

Међу скулптурама могу се идентификовати:

 • статуа Јан Непомука - најстаријег и најпознатијег од свих. Посвећен је мученику, поштованом у Чешкој Републици, који је утопљен у реку по налогу Венцеслас ИВ.
 • Карлов мост у Прагу6

 • "Визија св. Луигарди "- прекрасна скулптурна група, коју је написао М. Бровн.
 • Карлов мост у Прагу7

 • "Распеће" - најстарија група скулптура, која се налази на месту крста.

Карлов мост у Прагу8

Неке скулптуре замењене су модерним копијама, а оригинали су постављени у просторије Народног музеја.

Овде на мосту, ходајући полако, можете се дивити сликама и украсима локалних умјетника, слушати уличне музичаре и купити не само сувенире, већ и вриједна умјетничка дјела.

Карлов мост у Прагу9

Цхарлес Бридге у ​​Прагу је заиста јединствен историјски обележје града, који вреди посјетити и направити жељу за то.