Музеј Орсаи у Паризу

Једна од атракција Париза јеМузеј Орсаи (д'Орсаи), који је излагао ремек-дело сликарства и скулптуре, познат широм света. У овом чланку ћете сазнати који интересантни експонати вреди видјети у најпознатијем умјетничком музеју у Паризу.

Музеј Орсаи је смештен у старијој зградижелезничка станица у центру главног града Француске на обалама Сене. Ова зграда је трансформисана и реконструисана у складу са пројектом италијанског Гаиус Ауленти већ десет година, а 1986. године музеј је отворио своја врата за прве посетиоце.

Кратак пут до музеја Орсаи

Музеј има најскупљу колекцију на светууметничка дела од 1848. до 1915. године са различитих места у Француској, као иу другим земљама. Овде су уметнички предмети (и више од 4 хиљаде) смештени на три спрата музеја у хронолошком реду. Слике и скулптуре познатих мајстора коегзистирају са мало познатим ауторима. Цела колекција музеја састоји се од слика импресиониста и пост-импресиониста, скулптура, архитектонских модела, фотографија и комада намештаја.

Започните путовање из музеја у приземљуОрсеј, где је скулптура има господара, као што су Гаугуин Паул, Фредериц Аугусте Бартхолди, Јеан-Батист Карпо, Анри Схапу, Камилли Клодел, Пол Диубуа, Еммануел Фремиет ет ал. На странама хале су одвојене две серије малих просторија, које су радови познатих француских сликара. Неколико година пре у приземљу у једној соби је постављен "Ворксхоп" Густаве Цоурбет, који се сматра оснивачем реализма у сликарству. Постоји простор у потпуности посвећен делима Клод Моне, она чува његова слика "Жена у врту", "Регата у Арзхатеи" и многи други.

Други спрат Музеја Орсаи нам даје приликуда се упознају са сликама природних и симболиста, примера декоративне уметности у смеру Арт Ноувеау, као и уживају у вајарским радовима Родина, Боурдела, Маиллола. Обавезно пронађите статуу плесача Дегас и скандалозну статуу Балзац Аугусте Родин.

Трећи спрат Музеја Орсаи је рај запознаваоци сликарства. Овде можете уживати у сликама таквих бриљантних умјетника као што су: Едоуард Манет, Аугусте Реноир, Паул Гаугуин, Цлауде Монет и Винцент Ван Гогх.

Близу слике "Звездана ноћ преко Рона" Ван Гогхаувек се одлаже велики број посетилаца, сматра се ретким бисером колекције музеја. Од великог интереса је и слика Едварда Манета "Доручак на трави", која је шокирала јавност из 19. века због чињенице да је на њему привукла гола девојка у друштву два обучена мушкарца. Осим тога, на овом спрату у посебној галерији приказани су експонати оријенталне уметности.

Музеј садржи трајне изложбе и привремене тематске изложбе, као и конференције, концерте и наступе.

Радно време Музеја Орсаи

Пре него што одете до музеја Орсаи, обавезно наведите своје радно време. Затвара се понедјељком, а другим данима ради овако:

  • Четвртак од 9:30 до 21:45;
  • преосталих дана - од 9:30 до 18:00.

Цена улазница за Музеј Орсеја

Цена улазница је:

  • 11 евра - за све;
  • 8,5 еура: за туристе који нису из ЕУ у доби од 18 до 25 година, а понекад иу вечерњим сатима;
  • бесплатан улаз: за одређене категорије грађана, за младе - четвртком од 18 часова, а прве недеље у месецу - за све.

Још једна од карактеристика улазнице за музеј јесте то што можете при куповини купити попуст карте за неколико дана у Народном музеју Густаво Мореау и Паришке опере.

Ако нисте познавалац сликарства и скулптуре, онда је боље да се придружите екскурзијској групи, не само да прочитате имена експоната, већ и да научите много занимљивих ствари.

Крајем 2011. отворен је Музеј д'Орсаи у Паризуза јавне нове галерије, које су створене две године. Освјетљење сала је преуређено, сада је модерно вештачко освјетљење, што је више у складу са атмосфером буржоаских салона и унутрашњих просторија, за које су написане платно.

Када идете у Париз, обавезно посетите најпознатији музеј сликарства и скулптуре д'Орсаи.

Музеј Орсаи у Паризу1

Музеј Орсаи у Паризу2

Музеј Орсаи у Паризу3

Музеј Орсаи у Паризу4

Музеј Орсаи у Паризу5

Музеј Орсаи у Паризу 6

Музеј Орсаи у Паризу 7

Музеј Орсаи у Паризу8

Музеј Орсаи у Паризу9

Поред музеја Орсаи у Паризу, требало би да прођете шетњом познатог округа Монтмартре и Елизејских шампиона.