Како одредити квалитет меда

Мед је производ веома познат од детињства. Вековима је додавано пиће, конзумовано као десерт, замазано на сендвичима и шта је са њим учињено. И што је најважније, вероватно, сваки од нас је имао чај са медом када је болестан.

Мед из најранијих времена је пратиочовечанство као интегрални производ. О лековитим својствима меда написано је пуно књига, а његов укус је познат свима. У савременом свету, мед није изгубио своје позиције, у продавницама и тржиштима постоји велики избор овог финог производа. Али како одредити квалитет меда, ако је избор тако сјајан, а прилика за куповину нискоквалитетне робе чека скоро свуда? Да се ​​заснива на ценовној политици или да се купи, води се успјехом, ризикује здравље?

Како провјерити квалитет меда који купујете?

Најтачнија контрола квалитета може се урадитиУ хемијској лабораторији, где је мешање меда са разним реагенсима могуће знати за његову композицију. Али већина људи не носи џепарску лабораторију у продавници или на тржиште. Како онда, како би се одредио квалитет меда у условима "поља"?

Постоје основни методи за одређивање квалитетаМед на основу своје структуре, укуса и ароме. При куповини меда, пре свега вреди процијенити његов изглед. Састав меда треба да буде равномеран без знакова ферментације. Многи при проверавању квалитета меда обраћају пажњу на његову кристализацију (мед може кристализовати, за њега је то нормалан процес). Индикатор квалитета меда у овом случају је благо промена боје, као и повећана кристализација током загревања и даље хлађења меда. Вреди памтити - не природни мед не кристалише.

Вискозитет је један од важних критеријума заОдређивање квалитета меда. Превише течни састав меда може указивати на додату воду. Али како знати квалитет меда по вискозности, какву врсту састава би требало да буде? Овде можете помоћи малом експерименту, који захтева само једну жлицу и провери мед. Кашичица треба спустити у мед и окренути се неколико пута, након што извуче и гледа како ће мед одводити са површине кашике. Мед са добрим квалитетом полако се спушта великим капима док већина остане на кашици. Уколико се мед губи у млазу, онда је његов квалитет у недоумици, може бити или нежни мед или мед - разређен водом. Када почнемо да проверавамо квалитет меда, вреди запамтити да на квалитет утиче биљка из којег се мед се бави. На пример, хељда мед је више вискозна од цвјетног меда.

Подједнако важан показатељ квалитета меда је и његова арома. Различити типови меда имају различите укусе, најфинији мирис је цвјетни мед, фалсификован мед нема мирис.

И како провјерити квалитет меда у кућиуслови, уколико је производ већ купљен и даље нисте сигурни у његов квалитет? Одговор је још једноставније. Сипати у чашу воде и растворени у њима кашику меда, ако би дно чаше исталожи активна мед није положио контролом квалитета, садржи нечистоће.

Показатељи квалитета меда

За детаљнију дефиницију квалитета медаможете додати неколико капљица сточног сирћета, ако је пена седимента, онда је овај додатак ништа више од креде. А када се у раствор додају јодне капи, боја се мења у плаву, указује на мешавину скроба или брашна. </ П>

Један од омиљених начина за проверу квалитета медау старим данима разматрана је ватра. У ватру је доведена кашика меда, прави мед је изгорео, мед са опекотинама нечистоћа, плави пламен. Овај метод су користили трговци да проверавају квалитет меда када купују робу у селима.

Али, нажалост, никакав начин не може да се уштедиод разних болести које пчеле могу повредити, па покушајте да купите мед у провереним и поузданим мјестима гдје су власници меду заинтересирани за сталну трговину.