Како одабрати маслиново уље

Великодушна природна мајка за све врсте радозналости. Како је родила цвећа и биља, дрвећа и жбуња, поврћа, воћа и бобица усева. Али, можда је најневероватније могуће размотрити ове биљке из семена или плодова које ми производимо уље - вредна храна и лек и не само. И, можда, најинтересантнији од њих представља маслина за нас. На крају крајева, маслиново уље се користи свуда и свуда. Напунили у салатама, кувана на њој цхоицест јела, то је основа за производњу многих лекова и козметике, се широко користи у народној медицини и код куће маске, коса и целом телу. Прецењују користи од маслиновог уља није могуће, јер све остало је више природна и природни антиоксидант, у стању да се бори против знакова старења и смањити утицај на тело тако озбиљне болести као што је рак. Овде само треба знати како одабрати право маслиново уље. Сада ћемо се бавити овим питањем.

Ко производи најбоље маслиново уље?

Пре него што почнемо студирати звучало јеизнад питања, предлажемо да се бавимо географијом и разумемо листу земаља од којих вреди почети од избора овог маслиновог уља. На крају крајева, као што знате, најквалитетнији производ може понудити само онај који га производи. Дакле, главни снабдевачи маслиновог уља на свјетском тржишту су Италија, Шпанија и Грчка. Они су били пионири у свом времену за култивацију и неговање маслињака. Још увијек држе палму у овом послу. А ипак како одабрати право маслиново уље? Сада ћемо вам све рећи.

Избор маслиновог уља - прочитајте етикету

Када дођемо до продавнице за куповину, ондаПрва ствар коју смо урадили је да прочитамо етикете на етикетама. Избор маслиновог уља у овом погледу није изузетак. Ево шта можемо да кажемо етикети у овом случају:

  1. Киселост. Киселост маслиновог уља зависи одПроценат олеинске киселине у њој. Напомене "Виргин маслиново уље" и "Екстра девишко маслиново уље" служе као показатељи врло квалитетног уља. Киселост таквог производа је 0,8 процената. Ово уље је савршено у облику салате. Уље означено "Чисто мешано маслиново уље" је мешавина претходног разреда и рафинисаног производа. Киселост у њој је мало већа, 1,5-1,8. Ово уље је погодно за пржење, па је његова температура грејања веома висока. Написано уље маслиновог уља говори о најнижим и најјефтинијим облицима уља из маслиновог уља. Ипак, етикета овог маслиновог уља садржи натпис "Натурел" или "100% маслиново уље".
  2. Информације о произвођачу. На етикети оригиналног производа је нужно адреса, бар код произвођача и дистрибутера.
  3. Спетсабборвиатура. Такође, етикета власничког маслиновог уља одликује скраћеница ИГП (ПГИ) или ДОП (ПДО). То указује на то да је уље произведено на месту сакупљања маслина и да су сви плодови били високог квалитета.

Како изабрати право уље по изгледу, укусу и мирису?

Следећи фактори помажу у процени квалитетаМаслиново уље, то је његова боја, укус и мирис. Наравно, у супермаркету нико неће раздвојити бочице, али још увек морате знати ове критеријуме. Дакле, ово маслиново уље има богату зелену боју. А према стручној изјави, што је зеленије, то је боље. Иако са друге стране све зависи од места сакупљања и оцене сировина и присуство жуте боје уопште није показатељ брака.

Избор маслиновог уља

Мирис истог укуса и високог квалитета, тзв.сировог производа, врло сличан мирису и укусу артичока. Још једна ствар. Добар природни маслиново уље густи се на хладном и поново тече у топлини. А од промене температуре, њен квалитет уопште не трпи. Али боље складиштити маслиново уље у контејнеру тамног стакла на собној температури.</ П>

Овде, можда, и сва мудрост, како одабрати право, високо квалитетно маслиново уље. Будите пажљиви приликом куповине, а ако имате сумње, контактирајте стручну службу.