Како одабрати гранат

Када су последњи топли дани били далекоПрошлост и уобичајена јабука и крушке, шљиве, трешње и лубенице остали су само у сећањима, чини се да нема више природних витамина за примање. Извлачимо компоте и сокове из подрума или их купујемо у продавницама, али ови су очувани, обрађени високом температуром и запечаћени у контејнерима за дуготрајно складиштење. А у хладној зими, желите нешто тако сјајно, стварно, прскање са соларном енергијом и топлином. И да нам помогнеш да дођемо из врућих јужних земаља. Полицаи супермаркета и шалтери на тржишту су пуни од наранџастих цитруса, мирисног чоколадног персимона и, наравно, густог чудесног човека у црвеној кожи са рељефним узорцима зрна нараве. Реч је о другом и биће одржан говор. Сазнајемо одакле долази, шта је скривено под његовом лепом кожом и, што је најважније, како одабрати прави, слат и зрео гранат.

Гиулцхатаи, отворите лице!

Име воца потиче од латинске речи"Гранатус" и значи "зрнасто." Друго име нара - пунски или картагинска јабука. Тако да је крштен од стране Римљана, Картагињани победио у другом пунски рат у знак сећања на овог историјског догађаја. Родно место нара дрвећа у почетку веровао обали Средоземног мора, да се тачни датуми. У пне ВИИИ века, саднице воћа дрвета преселио на Блиски Исток, а касније и Јужне Америке копно.

Ако се "попнете" гранатом "испод коже", онда нашаПоглед ће представити читаво расипање светло црвених сочних мирисних зрна, од којих свака представља непроцењиво благо за наше здравље. И шта је то само тамо! У сваком малом зрну налазе се витамини А, Ц, Е, Б1 и Б2, ПП, елементи у траговима: калијум и калцијум, гвожђе и манган, силицијум и јод. Да не спомињем глукозу, фруктозу и органске киселине. А у смислу броја антиоксиданата који помажу нашем телу, шипак надмашује чак и црвено вино и зелени чај. Али да би се ово десило, плод мора бити зрео. И морамо знати како и по којим критеријумима бирамо добру, зрелу гранату.

Правила избора шипка

Па, хајде да започнемо. Долазећи на тржиште или у продавницу, пре свега посматрамо робу, како изгледа, да ли је добро, било да је пријатан за око. Исто важи и за гранату. Прво погледајте његов наслов. Кожа треба да буде прилично густа и крута и да има светло црвену боју. Неким сортама је такође дозвољено мало наранџасто нијансирање, али не и више. Други "себичан" знак је олакшање. Скала мора чврсто затегнути свако зрно, од које се на својој површини појављује карактеристичан жлебови. Ако се ово не примети, а сама кожа је сувише чврста, то значи да је плод био отргнут пре времена, смањио се или гњечио.

Следећи близупостаните преглед врхова, који је некада био цвет. Мора да је сува и одговара боју зрелог воћа. Зелени, чак и безначајни, овде нису прихватљиви. Ако приметите барем једну наговештај сумње, безбедно напустите.

Сада се бомбу у руци и да за њу даТежина. Стварно зрео воће ће бити много теже него што изгледа. Објашњење за овај феномен је да су зреле и сјеменке у агрегату прилично тешке. Чак и релативно мало воће може бити права мала тежина.

Па, и на крају, замолите продавца да демонстрира садржај калупа, наиме, боја и укус зрна. Ако је све у реду, власник радње ће радо испунити ваш захтев.

Како одабрати зрели гранат

И ако почне да се одвија, онда има нештонечисти. Али, рецимо, наш продавац је искрен и волонтирао нас са својом робом. Не занемарите, покушајте и видите. Квалитетне бобице би требале бити бескомпромисно слатке. Али црвена боја још не говори ништа. Стручњаци кажу да у Турској расте разно дрвеће дрвећа, у плодовима од којих су нуклеоле снијег бијеле-транспарентне, али нису сличнији у читавом свијету. А ипак, пошто се нокти шипке често користе за израду оригиналних јела, боље је да је њихова боја традиционално руби. Сада, знајући како одабрати прави слатки и зрели гранат, можете безбједно куповати. Сретно и пријатан апетит.</ П>