Како одабрати шампањац

У нашој земљи шампањац се сматра обавезним новогодишњим атрибутом. Заправо, продаја шампањца значајно се повећава тек у Новој години.

Али поред тога, шампањац је пијан на свакомПрослава, а такође се често представља као поклон. И пошто куповина овог пића није лак задатак, желимо да вам кажемо како да изаберете прави шампањац.

За почетак, примећујемо да не постоји ниједан тачанИзабрати најбољи шампањац. Многе фирме производе добар шампањац, а свака од њих има много више од једне врсте. Због тога, у питању како одабрати прави шампањац, потребно је да се фокусирате не само на репутацију произвођача, већ и на ваше преференције укуса. Да бисте то урадили, морате схватити које врсте шампањца постоје.

Шта може помоћи у избору шампањца?

Шампањац се разликује по садржају шећера. Ево врста шампањца у циљу повећања масеног удјела шећера:

 • Цхампагне Ектра-Брут садржи до 6 грама шећера по литру;
 • Цхампагне Брут садржи до 15 грама шећера по литру;
 • Шампањац Сува садржи 15 до 25 грама шећера по литру;
 • Полутрајни шампањац садржи 40 до 45 грама шећера по литру;
 • Семи-слатка бела шампањац садржи од 60 до 65 грама шећера по литру;
 • Шампањац Семи-Свеет црвена садржи од 80 до 85 грама шећера по литру.

Верује се да прави шампањац требаПроизведено без додавања шећера. То јест, гурмани воле да пију брут или сув шампањац. Али овакав шампањац је мало сјајан и не сви људи ће се допасти ово пиће. И према светским стандардима, овај шампањац не може бити розе или црвене боје.

Па како одабрати прави шампањац по укусу? Најједноставнија опција је дегустација ових пјенушавих вина, где можете одредити коју врсту шећера у шампањцу волите. Ако немате такву могућност, онда можете одабрати начин избора тако што ћете изабрати једну од њих.

Како одабрати квалитетан шампањац?

Можете оцијенити квалитет шампањца према сљедећим критеријумима:

 1. Избор између шампањца, цоркедПластични затварач и плута, боље је дати предност другој опцији. Квалитет шампањца можда није много погођен, али употреба плутастог утикача указује на озбиљност и савесност произвођача.
 2. Окрените боцу шампањца и погледајтедно. Не би требало да има седимент, замућеност, љуспице. У супротном, то указује на лош квалитет производа или погрешне услове складиштења шампањца.
 3. Након што се шампањац улије у стакло, формира се густа пена, која се брзо решава. А након што седи у стаклу треба остати мали прстен пене.
 4. Ако оставите чашу шампањца за некевреме, не би требало да буде "исцрпљено". Добар индикатор је одржавање газираних током 10 сати. Али неке марке држе светлу и за дан.
 5. Не купујте јефтиног шампањца. Ако видите да је цена одређене бочице шампањца много нижа од цене шампањца од других произвођача, онда је боље да не купите шампањац.

  Који шампањац бира

 6. Овај шампањац се производи само у бочицама са тамним стаклом. Ако се шампањац улије у контејнер за лаке, онда је вероватноћа изобличења укуса производа када је изложена сунчевој светлости велика.
 7. У шампањцу не би требало да постоје натписи који указују на присуство страних укуса или укуса. У супротном, такав производ се више не сматра шампањцем.

Сада, захваљујући нашем савету, знате који шампањац бира на полици у радњи. Желимо вам да не направите грешку у избору и пијете само прави шампањац.