Како одабрати коњак

Некада је био поклон датим синовимаШтенад, а сада се све више коњака поштује. Али да не бисте ушли у неред, морате знати коју бренду бира и како то учинити. А ако пиће није намењено за понуди, већ за кућну употребу, избор когнака мора се приступити с сву одговорност.

Како одабрати добар коњак?

Иначе, шта ставимо у овај концепт? Можда је да се разговара о квалитету коњака, који обезбеђује компанији произвођача. То значи да овај производ једноставно не може бити јефтин - ракија производња је компликовано и скупо. Стога, како би изабрали квалитетан ракију, морате да обратите пажњу као на трошкове пића, као и место куповине - а мале специјализоване продавнице неће приуштити да купи прави коњак. Друга ствар, која је неопходно обратити пажњу на је ознака са произвођачем. сви знамо да је родно место пића Француској, али и јерменског коњака је популаран. Дакле, ако произвођач није одавде, назив коњака, мало је вероватно да буде спреман је. Да, и купују производе познатих произвођача, можете се више заштитити. Да, и можете да проверите аутентичност - познатих произвођача обично сипа ракију у оригиналним боцама, које се лако налазе на полицама.

Важан параметар који утиче на квалитетКоњак је његова издржљивост. О томе можете сазнати читањем етикете. Ако одлучите да купите француски коњак, потражите следећа слова на етикети, која ће вам рећи о узрасту пића.

  • В.Ш., де Луке, Селецтион, Троис Етолиес - у ракију носи излагање етикета није мања од 2 године;
  • Супериор - не мање од 3 године старења;
  • Виеук, Ресерве, В.С.О.П., В.О.- Ова ознака означава издржљивост не мање од 4 године;
  • Гранде Ресерве или В.В.С.О.П.- У бочицама са таквим словима на етикети, коњак се чува најмање 5 година;
  • Кс.О., Наполеон, Ектра, Трес Виеук, Роиал, Виеилле Ресерве - ракије са изложеношћу не мање од 6 година подлежу таквом обележавању.

Ово су најчешће ознаке, на самом почеткуИма их много више. Узгред, класификација коњака старости више од 6,5 година, без, јер, према мишљењу стручњака, контролише мешање коњака немогућим.

Како одабрати прави јерменски коњак?

Ако размишљате како одабрати добарЈерменски коњак, онда ће вам бити мало лакше, нећете морати да научите компликоване комбинације латиничних слова, а разна етикета је мања. За почетак идемо кроз класификацију, јер је јерменски коњак обичан, берба или колекција.

Обично

Дакле, приликом избора обичног арменског коњакапогледајте звезде, то је њихов број који говори о узрасту пића. Пет звездица значи да је екстракт коњака стар 5 година. Минимални период старења јерменског коњака је 3 године, од алкохола нижег старења могуће је само питиће ракије.

Брандед

Ако говоримо о старинским коњакима, онда их карактеришу слиједеће слово:

  • "КВ (старосједник коњака)" значи да је старост овог пића не краће од 6 година;
  • "КВВК (виши квалитет од коњака)", старење таквог пића није мање од 8 година;
  • "КС (Цогнац Олд)" - алкохол за производњу таквог коњака држао се у бачвама најмање 10 година;
  • Когнац бира

  • "ОС (Веома стар)" - овај коњак има издржљивост од најмање 20 година.

Колективно

Колекциони коњак су пића која се држе у боцама или бачвама најмање 3 године.

Поред тога, старење коњака, без обзира како виодлучили да изаберете, можете да проверите још један једноставан начин. Окрените боцу наопако. Ако је један тежак кап пао са дна бочице, онда је коњак стар. Ако пиће брзо протиче низ зидове, онда ће произвођач вероватно бити лукав за старење. Такође, добар коњак треба да се понаша коректно, ударајући чашу. Требало би да видиш отисак на чаши, кроз течност, а коњак мора сама полако спустити зидове. И ово божанско пиће треба правилно складиштити. Бочицу треба поставити вертикално, тако да течност не дође у контакт са утикачем.