Млечна риба је добра и лоша

Млечне рибе су оцеанске рибе,Једини представник сјајне породице. Налази се у топлим водама Пацифичког и Индијског океана, а на индустријском нивоу се узгаја на Филипинима, па чак и њихов национални симбол. У европској кухињи то није баш популарно, али на острвима на Пацифику, ово је врло честа форма. Млеко риба добила је име због снежно бијеле и веома пријатног укуса меса, друго, мање познато име - ханос.

Користи и штете млечних риба

Ова риба припада дијететским сортама. Калоријски садржај млијечне рибе је око 80 килокалорија на 100 г производа. За разлику од речне рибе, океанско, наиме, односи се на ханоје, богато је бромом и јодом, као и потребним фосфорима за наше тело. Месо млечне рибе садржи витамине групе Б, витамин ПП и мало витамина Ц и одличан је извор витамина А и Д.

Као и већина других риба, млекара садржиРибље уље, иако многи не воле много од детињства, али је толико неопходно. Садржи омега-3 и омега-6 киселине - грађевински материјал за мозак и ћелијске мембране. Они такође утичу на рад нервног система и нормализују циркулацију крви.

Од недостатка јода, који се налази у рибљу месу, ендокрини систем пати, односно, штитне жлезде. У 200 г каноса садржи дневну норму јода у лако сварљивој форми.

Потрошња рибе у целини, поред тогакорист, нека штета, иако безначајна. Ствар је у томе да млеко не може да се једе у млеку, јер се у њој акумулирају све штетне материје које се растворе у океанској води. Међутим, ако баците главу и добро кувате ханос, онда предности млечних риба не могу бити прецењене.