Ко је измислио бицикл

"Не измишљајте точак!" - Сигурно сте то чулифразу и чак и да га прогласе. Када то кажу, обично желе нагласити једноставност случаја, када се одступања само компликују, али ни на који начин не убрзавају свој процес. Али, парадоксално, врло мало знамо о проналаску бицикла. На пример, знате, у којој години су измислили бицикл? Највероватније не. И ко је измислио први бицикл? Такође не знам? Онда је наш чланак за вас!

Као што кажу у чувеној изјави,никад није касно да се научи. И није срамота да не знате нешто, срамота је што не желим да научим нешто ново. Стога ћемо говорити о врло једноставном и веома компликованом уређају - бициклу.

Ко је први изумио бицикл?

Ми одмах журимо да дебакнемо један заједнички мит. Бицикл је изумио не Леонардо да Винци. Чувена фигура, која наводно припада четкици Леонарда, заправо није.

Такође, није било потврде легенде да је бицикл изумео сељак Артамонов, и да се и даље чува у једном од музеја Нижњи Тагил.

У ствари, бицикл, у савременом смислу речи, није измишљен одмах. Његово савршенство је било најмање 3 фазе.

Године 1817, немачки професор Барон Царл вонДрез је измислио нешто попут скутера. Састоји се од 2 точка и названа је "Машина за ходање". А потом су сународници надимали овај скутер колица (у част проналазача Дреза). 1818. године, барон Карл вон Дрес је патентирао свој изум. Када су сазнали о скутеру у Великој Британији, добио је надимак "данди-цхорз". 1839-1840 у малом граду на југу Шкотске ковач Киркпатрицк Мацмиллан усавршио је машину за пешачење, додајући педале и седло. МцМиллан бицикл је био врло сличан модерном бициклу. Педале су морале да се гурну, они су заузврат окренули задњи волан, а предњи се окретао помоћу управљача. Из непознатих разлога, проналазак Киркпатрика Мацмиллана остао је мало познат и убрзо га је заборавио.

Године 1862. Пиерре Лалман је одлучио додати "данди"хор "педале (Пјер није знао ништа о проналаску Мацмиллана). 1863. године схватио је своју идеју. Многи од његових производа сматрају се првим бициклом у свету, а Лалман, односно творца првог бицикла.

Ваше питање "Ко је измислио први бицикл?" увек изазива другу, не мање интересантну"Када је измишљен?" Година проналаска бицикла се може узети у обзир и 1817. године, "машина за пешачење" је изумљена 1840. и 1862. године. Али постоји још један датум везан за проналазак бицикла - 1866. године, када је Лалманов бицикл био патентиран.

Од тада, бицикл се побољшава са свакимгодине. Материјали од којих је направљен бицикл, сам дизајн и промене величине и величине точкова. Међутим, у основи савремени бицикл се не разликује много од Лалман бицикла.

Где су измислили бицикл?

Ако претпоставимо да је први бицикл изумео ПиерреЛалман, онда је рођендан бицикла Француска. Међутим, Немци су веровали да је бицикл измишљен у својој домовини. Делимично је ово истина, јер ако не за проналазак Барона Царл вон Дреса, Лалман не би размишљао

Зашто извадити точак?

побољшати. </ П>

Али и за Шкотску, не треба заборавити. Прототип бицикла, који је дизајнирао Киркпатрицк Мацмиллан, у ствари, није се много разликовао од проналаска Пјера Лалмана.

"Зашто извадити точак?"

Овај израз је чврсто у нашем речнику. Када се изговарају, они значе бескорисне радове на стварању нечега што је одавно познато свима. Изрази ове врсте се користе у многим земљама. Али, интересантно, споменути бицикл је карактеристичан само у пост-совјетским земљама. И зашто имамо такву љубав према бициклима?