Дислокација рамена зглоба

Зглоб рамена формира глава раменакости и зглобне шупљина сечива. Ова заједничка је једна од највише креће у телу, али због повећане мобилности и ризик од дислокација (главе губитка коштане масе од гленоид шупљине) са физичким утицајем или због патолошких процеса.

Врсте дислокације рамена зглоба

Повреде су следећих врста:

  1. Примарна дислокација рамена - настала је по први пут, обично као резултат трауме.
  2. Уобичајена дислокација је понављана или често настала дислокација једног зглоба. Обично се јавља због патологија и нестабилности зглоба са релативно малим оптерећењем.
  3. Старија дислокација - јавља се ако примарна или уобичајена дислокација није дуго исправљена.
  4. Семислице или делимична дислокација. Изазива непотпуном губитком главе кости из зглобне шупљине или ако дође до непотпуног дислокације дислокације, капсула улази између зглобних површина.

У правцу у коме се кост преселила,дислокације раменског зглоба подељене су на антериору (најчешћа врста повреда), постериорна и инфериорна. Осим тога, није неуобичајено за мјешовите дислокације, када се кост пресељује у неколико праваца.

Симптоми дислокације раменског зглоба

Да би се сазнало да је рамена дислоцирана, могуће је са таквим знацима:

  1. Оштар бол у рамену, посебно са свежим дислокацијама. Са хроничним дислокацијама, бол може бити нестабилна и безначајна.
  2. Видљива деформација зглоба, испупчење кости.
  3. Едем и ограничење покретљивости зглобова.
  4. Неумност, ослабљена сензација у руци.

Лечење дислокације раменског зглоба

Код куће, лечење дислокације раменазамена се не спроводи, јер је веома тешко исправити, штавише, када је таква повреда вероватно оштећења лигамената и капсула зглоба. Прва помоћ је преклапање задржавања завоје за имобилизацију зглоба, а примена леда да се смањи оток, онда треба да идем у болницу.

Примарне дислокације су обично тачне. Поступак се изводи анестезијом, а најчешће под анестезијом, како би се максимизирала релаксација мишића.

Потребна су обична и хронична дислокацијаоперације на раменском зглобу, како би се обновила његова нормална покретљивост. Нормална дислокација у овом случају не помаже, јер је вјероватноћа његовог поновног поновног сувише висока чак и код незнатних оптерећења.

Рехабилитација након дислокације рамена зглобова

Дислокација симптома раменог зглоба

Рестаурација рамена након дислокације може покренутиод 3 недеље до 6 месеци, у зависности од тежине повреде и начина његовог лечења. Након поновног позиционирања, имобилизацијски завој или ортоза се примењује на раме до 3 недеље. Овај период је намењен за обнављање оштећених ткива, фузију мишићних влакана и лигамената. Након тога, рамена пажљиво се развија уз помоћ посебне гимнастике. Методе физиотерапије се такође користе.

Одмах после репозиционирања или операције, нестероидни антиинфламаторни лекови се користе за ублажавање болова и смањење упале.