Постоперативни период након уклањања материце

Хистеректомија или уклањање материце - озбиљноинвазија на женски репродуктивни систем, након чега се тело суочава са потребом за дугим и тешким опоравком. Ова врста интервенција је на другом мјесту у фреквенцији дистрибуције међу "женским" операцијама.

Материца се може уклонити ако имамалигни тумор, ендометриоза, бенигни тумори, са пролапсом. Операција помаже женама да се отараси болом, померањем унутрашњих органа, пробијањем крварења.

Материца се може уклонити абдоминално, вагинално и са лапароскопијом.

Период опоравка након уклањања материце

Трајање периода опоравка одмах након операције за уклањање материце је 1-2 недеље. Ово је тзв. Рани постоперативни период.

У овом тренутку главни задаци су:

  • пружити пацијенту првих дана након операције довољан ниво анестезије - тешки бол након операције успорава процес опоравка;
  • пружити пацијенту правилну исхрану са високим садржајем гвожђа;
  • регулација црева;
  • обезбеђивање редовног и довољног физичкогоптерећење: чак иу првим данима након уклањања материце, пацијент мора ходати, у супротном се повећава ризик од настанка крвних угрушака у венама доњих екстремитета и плућа.

Поред анестетика одмах после операције, женама се могу прописати антибактеријски лекови, као и лекови за обнову, по потреби.

Посебне постоперативне шавове се свакодневно третирају посебним дезинфекционим средствима.

Осим тога, у раном периоду опоравканеопходно је запамтити опасност да се развије таква постоперативна компликација, као унутрашње или спољно крварење. Стога, било какве промене у њеном стању, испуштање из вагине, жена треба да обавести доктора који је посматра.

Период рехабилитације након уклањања материце

Период рехабилитације након уклањања материце траје много дуже и траје док се жена са уклоњеном матерницом не обнови у потпуности.

Касно постоперативни период почиње 1-2 недеље након операције.

Најтеже је рехабилитација после кавитације. Бракови из ожиљака обично се извлаче недељу дана након отпуштања из болнице.

Материцу се такође може уклонити вагинални методом, али само ако је она мала по величини иу одсуству онкологије. Ова врста операције може изазвати разне компликације.

Најупечатљивији метод - лапароскопско уклањање, има минималне последице и компликације.

Након уклањања најважније женског тијела, потребно је стриктно пратити препоруке лекара, што ће женама помоћи приликом уласка у "нови" живот.

Уклањање материце узрокује оштар квархормонска позадина. Ако не примените никакво лечење, онда хормонске флуктуације могу трајати неколико година и узроковати женама пуно проблема. Стога, за њихову превенцију лекар именује пацијента са уклоњеним хормонским средствима утеруса.

Велики значај у обнављању здравственог стања жена и жена

период опоравка након уклањања материце

њен повратак у нормалан сексуални животима позитиван психолошки став. Жена треба да схвати да након уклањања материце она не престане бити жена, а на крају периода опоравка она може да се врати у исти живот који је живела пре операције.</ П>

Потребно је пратити здравствени статустоком периода опоравка како би се спречиле компликације, као што су крварење, тромбоза, инфекција. Жена такође треба да прати телесну температуру (благо повећање је варијанта норме), појављивање болних сензација, мучнина.