цусхинг синдром

По први пут је овај хормонски поремећај био детаљанкоји је 1912. описао амерички лекар Харвеи Цусхинг, који је поткрепио хиперкортикизам (повећана синтеза кортизола и других хормона надбубрежног кортекса) тако што је пореметио хипофизу. У његову част, Цусхингов синдром је добио име. Често је болест назначена као синдром Итенко-Цусхинг, који се односи на Одесса неуролог Николаи Итенко, који је 1924. године повезао синдром са тумором надбубрежних жлезда. Оба научника су у праву, тако да је данас Цусхингов синдром названа хиперкистикизма било ког поријекла.


Узроци Цусхинговог синдрома

Повећана производња надбубрежних хормона чешћеалл стимулисало повећање нивоа хипофиза хормона андренокортикотропного због тумора у овом делу мозга. Ређе, узрок је сличан тумор у надбубрежне жлезде, јајника, тестиса и чак и бронхија. То се зове неоплазме ванматеричну кортикотропиноми. Током свог раста тумора ствара огромну количину крви глукокортикоида, што доводи до хипофизе надбубрежних жлезда почиње да пошаље сигнал о потреби повећања производње кортизола и хормонске неравнотеже у телу постаје врло јака.

Догађа се и такав, да је разлог болести постајање примјене хормоналних препарата, такозваног медицинског синдрома Итенко-Цусхинга.

Главни знаци Цусхинговог синдрома

Кортизол вишак утиче на равнотежу између протеина и угљених хидрата, што резултира повећаним шећером у крви. Сви метаболички процеси у телу су повређени. Знаци Цусхинговог синдрома су:

 • Гојазност у пределу трупа, уз одржавање релативно витких удова;
 • повећан раст косе лица и тела;
 • смањен либидо;
 • поремећаји хране;
 • дијабетес;
 • појављивање стрија и ожиљака на кожи;
 • погоршање памћења и социјалних вештина;
 • депресија, несаница, повећана раздражљивост;
 • вртоглавица, слабост.

Зато што је Цусхинг-ов синдром чешћи код жена него код мушкараца, требало би да вас упозори појавом косе на бради и преко усана, у халосу брадавица.

Цусхингов синдром лечења

Да бисте победили болест, морате прецизнода утврди узрок његове појаве. Постоји неколико могућих опција: хормонска терапија, зрачење и хемотерапија, као и хируршка интервенција. Избор у овом случају зависи искључиво од индивидуалних карактеристика тела пацијента.

Који тип терапије се користи, његов главниЦиљ је нормализација нивоа кортизола и других хормона. Мањи аспект је регулација метаболизма и крвног притиска. У случају развоја срчане инсуфицијенције, ово кршење је такође посвећено велику пажњу.

Лечење Цусхинговог синдрома са људским лековима

Званично нема доказа да синдромомКушинг се може контролисати фитотерапијом, али многи хеалери нуде ову опцију. Најпопуларније у овој области су такве биљке:

 • коњски реп;
 • геранијум;
 • снежни каишеви.

Спирална и водена инфузија, као и украденост ових биља са прецизном употребом, нормализују хормонску позадину. Али то није вриједно

цусхингов синдром третмана

заборавите да званичне студије нису спроведене и стога резултат може бити потпуно непредвидљив.</ П>

Да би олакшали стање Цусхинговог синдрома, такве мере ће помоћи:

 1. Добар и дуг одмор.
 2. Правилна исхрана.
 3. Шетајући на свежем ваздуху.
 4. Умјерен (висок) ниво физичке активности.
 5. Напуштање лоших навика.
 6. Усклађеност са режимом пијења.