хипофизни хормони

Хипофиза је важан регулаторни центар,који комбинује ендокрине и нервне факторе људског тела. Хормони хипофизне жлезде стално развијају протеинске производе који су одговорни за бројне процесе који се јављају унутар особе.

Који хормони производи хипофиза?

Разликују се између предњег и задњег лобуса хипофизе, такође могу да луче средњи део, али је практично одсутан. Ови делови су дизајнирани да обављају своје функције.

Размотрите хормоне који се налазе у предњем делу:

 1. ТТГ. Тхиотротични хормон је намењен регулацијифункцију штитне жлезде и регулише синтезу супстанци Т3 и Т4, повезаних са метаболичким процесима, дигестивним и нервним системом, као и са функцијом срца. Прекомерне количине ових компонената доводе до тиротоксикозе.
 2. АЦТХ. Адренокортикотропни хормон утичеактивност надбубрежног кортекса, а такође има и безначајан ефекат на сексуалне хормоне. Плус, супстанца доприноси процесу оксидације масти, активира синтезу инсулина и холестерола и повећава пигментацију. Ако је вишак АЦГТ-а откривен током анализе хормонитиса хипофизе, онда може доћи до Итенко-Цусхинг-ове болести, праћене хипертензијом, масним наслагама и поремећеним имунитетом. Код недостатка долази до метаболичког поремећаја.
 3. СТГ. Учествује и соматотропин хормона хипофизеразне врсте размене, захваљујући њему развој организма. Последица њеног превеликог садржаја код деце постаје гигантизам, а вишак код одраслих узрокује акромегалију (раст ткива и згушњавање костију). Недостатак је хапшење раста младог тела.
 4. Пролактин. Овај хормон игра главну улогу у репродукцији. Хормон има највећи утицај на женско тело. Захваљујући њему, млечна жлезда расте, а мајке почињу да издају млеко. Прекомерни нивои пролактина могу изазвати проблеме са концепцијом и погоршати јачину.
 5. ФСХ и ЛХ. Фоликул-стимулишући и лутенизујући хормон делује на сексуалне жлезде, стварајући главне компоненте репродуктивног система прогестерона и естрогена.

Хормони одговорни за формирање чији је задњи део хипофизе одговоран укључује следеће:

 1. Окситоцин. Хормон утиче на женско тело, стимулише рад и учествује у лактацији. Механизам утицаја на мушкарце није откривен.
 2. Васопрессин. Антидиуретички хормон повећава запремину течности у телу, стимулише апсорпцију воде у бубрежним каналима. Поред тога, хормон сужава артериоле, што је веома важно за губитак крви.

Припрема хипофизних хормона

При откривању патолошких процеса, чији изглед је повезан са неправилношћу хипофизе и производњом основних протеинских производа, прописани су посебни лекови.

Припрема хормона предњег режња хипофизе:

 1. Да бисте нормализовали рад надбубрежних жлезда, посебно за производњу глукокортикоида, користите Синатен Депот, Кортикотропин, Кортикотропин-Цинк.
 2. Да би стимулисао развој тироксина и побољшао рад тироидне жлезде, прописује се Тиротхропине.
 3. Да нормализују раст скелета и активирају развој целог тела узимају Соматотропин, Сизе, Хуматроп.

  препарати од хипофизних хормона

 4. Недостатак хормона који стимулише фоликул је компензован употребом фалитропина алфа и бета. Уз истовремени недостатак и хормон ЛХ узимају Пергонал.
 5. Лекови за надокнађивање недостатка пролактина нису развијени. Међутим, Бромоцриптине се користи за блокирање.

Припрема хормона задњег режња хипофизе:

 1. Да би се побољшала контракција мишића у материци и формирање млека, такви лекови се могу прописати Синтхофинон и Окитоцин Дезаминокистоцин.
 2. За лечење дијабетеса се примењује лизинвазопресин, питиоутрин се састоји истовремено од окситоцина и вазопресина, који доприносе контракцији утеруса.