врсте дијабетес мелитуса

Ова чињеница је мало позната, али дуго времена другачијаврсте дијабетес мелитуса су приписане разним болестима. Делили су заједничко: повећање нивоа шећера у крви. До данас постоје нови детаљи који објашњавају појаву ове болести.

Дијабетес мелитус првог типа

Појављује се дијабетес типа 1 или инсулин-зависније прилично ретка и чини 5-6% укупног броја људи са дијабетесом. Болест се може назвати наследном, неки научници то објашњавају мутацијом одређеног гена одговорног за производњу панкреаса инсулина. Постоје сугестије да је дијабетес вирусног порекла, али ниједан лекар не може назначити тачан разлог. Директно до развоја болести води до губитка панкреаса способности производње хормонског инсулина, који је одговоран за регулацију метаболичких процеса у организму. Прво, то утиче на ниво глукозе у крви, али болест утиче на све системе. Прекомерна равнотежа воде и соли, општа хормонска позадина, асимилација хране и хранљивих материја.

Типично, дијабетес типа 1 се манифестује у детињству и адолесценцији, па је друго име за ову болест "малољетни дијабетес". Пацијенту су потребне ињекције инсулина.

Дијабетес другог типа

Дијабетес мелитус тип 2 је узрокован чињеницом даинсулин, правилно произведен од стране панкреаса, престаје да га апсорбује тијело, односно почиње да регулише ниво шећера у крви и друге параметре његовог састава. Болест такође има наследну природу, али може бити узрокована и секундарним факторима. У ризичној групи су такве категорије становништва:

  • представници монголоидске расе и мешовитих бракова;
  • представници Негроиде и мешовитих бракова;
  • крвни сродници дијабетичара;
  • мушкарци;
  • људи преко 45 година;
  • људи који су гојазни;
  • присталице брзе хране и власници лоших навика.

Пошто инсулин производи тело,

тип 1 дијабетес мелитус

нема потребе да се вештачки упознаје. Лечење ове врсте дијабетеса подразумева употребу лекова који су одговорни за апсорпцију инсулина од стране тела и регулацију нивоа глукозе.</ П> Гестацијски дијабетес мелитус

Колико врста дијабетеса знате? У ствари, болест има више од 20 различитих манифестација и свака од њих може бити означена као посебна болест. Али најчешћи облици су дијабетес типа 1 и тип 2, као и гестацијски дијабетес, понекад названи дијабетес типа 3. Реч је о повећању шећера у крви код трудница. Након рођења, ситуација се нормализује.