Крвни тест за хормоне

Хормони Да ли су супстанце које производи ендокринжлезда (тироидна жлезда, панкреас, сексуалне жлезде, хипофиза, итд.) и укључени су у све процесе у организму. Ове биолошке јединице одређују процесе раста, развоја, репродукције, метаболизма, појављивања особе, његовог карактера и понашања зависе од њих.

Произведени хормони пролазе у крв, гдјесу у одређеним концентрацијама и равнотежи једни са другима. Абнормалности утичу на здравствени статус и могу довести до пораза различитих органа и система. А важно је не само концентрација хормона, већ и његов однос са другим врстама хормона.

Када је прописан крвни тест за хормоне?

Тест крви за одређивање нивоа одређених хормона, као и хормонске позадине у цјелини, може прописати скоро сваки стручњак:

 • Ендокринолог;
 • Гинеколог;
 • неуропатолог;
 • Гастроентеролог;
 • Онколог, итд.

Ова процедура вам омогућава да идентификујете велики број различитих патологија, укључујући у раним фазама пре манифестације клиничких знакова.

Разлог за ову анализу може битиПостати сумња на дисфункцију жлезда унутрашњег секрета или повећање величине жлезда (на примјер, након ултразвука). Често проверавајте ниво хормона који се захтева када:

 • Акне;
 • алопеција;
 • Повећање тежине.

Поновљена студија се може одредити како би се проценила ефикасност лечења.

Припрема за анализу крви за хормоне

Да добијете квалитетан и поузданрезултати треба да се придржавају следећих препорука које су развијене за анализу крви за било који хормон (хормон стимулације штитасте жлезде (ТСХ), секс, надбубрежно надувавање, штитна жица итд.):

 1. Две недеље пре студије, сви лекови треба прекинути (осим оних чији је пријем пре анализе договорен са доктором).
 2. Три дана пре теста, престаните да користите алкохол.
 3. 3-5 дана пре анализе се препоручује да се уздржи од једења масних, оштрих и пржених намирница.
 4. 3 дана пре анализе, морате напустити спорт и не дозволити тешке физичке напоре.
 5. На дан студије не можете пушити.
 6. Пошто се донација крви за анализу врши на празан желудац, престаните јести 12 сати пре процедуре (понекад је само чиста вода без гаса дозвољена).
 7. Одмах пре него што процедура буде у року од 10-15 минута за одмор, покушајте да не бринете.

Од зависности од нивоа хормона код женаменструални циклус, боље је тестирати 5-7 дана након појаве менструације. Ако планирате анализирати ниво хормона прогестерона, онда га треба водити 19-21 дана циклуса. Такође, пре него што извршите тест крви за сексуалне хормоне, не препоручујте гинеколошки преглед, палпацију млечних жлезда.

Декодирање крвног теста за хормоне

транскрипт теста крви за хормоне

Само дешифрујте тест крви за хормонеквалификованог специјалисте, примењујући индивидуални приступ сваком пацијенту и узимајући у обзир специфичности организма, постојеће болести, текуће терапије и многе друге факторе. Вриједи се узети у обзир да су норме за анализу крви за хормоне у различитим лабораторијама другачије. Ово је због чињенице да се у студији могу користити различите методе, опрема, реагенси, време одржавања итд. Према томе, уколико је неопходно водити поновљене анализе, требало би да ступите у контакт са истом институцијом као и по први пут, а код дешифровања треба да будете вођени нормама које се користе у њему.