структура женских гениталних органа

У структури женских гениталијаразликовати спољашње (у контакту с вањским окружењем) и унутрашње анатомске формације. Укупност спољашњих органа репродуктивног система назива се вулва. Размотримо детаљније све анатомске структуре повезане са системом одговорним за репродукцију потомства.

Шта се приписује женским гениталијама?

У структури спољашњих женских гениталних органаОдређене су следеће структуре: пубиса, малих и великих лабија, предворја предворја, клиториса, великих жлезда вагине (Бартхолин жлезде). Граница, која спољашње органе раздваја спољне органе репродуктивног система, је химен, са почетком сексуалне активности - његових остатака.

Лобок - доњи део предњег абдоминалног зидажене, које се мало повећавају изнад површине, што је последица присутности добро развијених поткожних масти. Ова област карактерише присуство линије косе, која има облик троугла, у којем су горње и доње границе озбиљно исцртане.

На дно пубиса иде у лабиа. Ово су само кожни зглобови који се налазе на обе стране гениталног прореза. Анатомски одликује велика и мала лабија. У великим лабиринтима под кожом је значајан слој масти. У епидермису постоји велики број лојних жлезда. У доњим дијеловима ове формације налазе се Бартхолинове жлезде. У мирном стању, лабиа мајора су затворене дуж њихове средње линије. На овај начин ствара се механичка заштита уретре и улаза у вагину.

Мале усне се налазе директно измеђувелике и представљају мале кошчице коже ружичасте боје, које сами ограничавају предворје вагине. Они су обилно испоручени са лојницама и крвним судовима. Много њих и завршетак живаца. Мале усне конвергирају се на подручје клиториса, формирајући фолду коже - месо клиториса.

Такође у структури женских спољашњих гениталних органаизолујте клиторис. Функција овог образовања је да се концентришу и акумулирају сексуалне сензације код жена. У својој структури личи на мушки пенис.

Предворје вагине је прорезан облик, који је усредсредјен на бочне стране усправно, захваљујући постериорној адхезији лабија, а испред клиториса.

Бартхолинове жлезде налазе се у дубоким слојевимавелике лабије, директно на њиховој бази. Величина једне жлезде је око 1,5-2 цм. Ове жлезде, током сексуалног контакта, ослобађају вискозну, сивку течност богата протеинима.

структура сексуалних органа жене

Шта се тиче интерних гениталних органа?

У структури унутрашњих полних органа жена обично је додијелити вагину, јајнике, јајоводе, материцу, химен.

Вагина се односи на унутрашње гениталне органежене, директно учествују у процесу сексуалног односа. У генеричком процесу, овај орган постаје део канала рађања. У унутрашњости је обложена слузничком мембраном која има велики број зглобова.

Овојнице су женске сексуалне жлезде, које садрже велики број незрелих јајних ћелија. Они луче прогестерон хормоне и естроген.

Фалопијске цеви представљају 2 шупље цеви,који се из јајника одвијају директно у материцу и отворе у горњем дијелу. На крајевима цеви постоје виле, које су неопходне за хватање зреле јајне ћелије из јајника у абдоминалну шупљину.

Узимајући у обзир специфичности структуре женских гениталијаоргани, треба напоменути да је центар репродуктивног система материца. То је шупљи орган који споља има облик крушке. Налази се у карличној шупљини. Зидови се састоје од мишићних влакана.

Приликом разматрања анатомије структуре женегениталија одвојено је неопходно споменути химен-танак део мукозне мембране. Има рупе неопходне да комуницирају вагиналну шупљину са вањским окружењем. Преко њих се менструална крв ослобађа од девојака.

структура женских гениталних органа

Које су главне функције женских гениталних органа?

Показујући структуру и карактеристике женских гениталних органа, неопходно је назвати своје функције. То укључује:

  • сексуално - спровођење сексуалног односа са човеком;
  • ендокрин (синтеза хормона);
  • репродуктивна (репродукција потомака);
  • генерички;
  • Секретор (секрецију секреције Бартхолин жлезде);
  • менструални.