структура вагине

Вагина (вагина), утеруса, јајовода иОваријуми су унутрашњи сексуални органи жене. Као што показује пракса, многе жене не знају тачне информације о структури свог сексуалног система у цјелини, нити о томе како је вагина нарочито уређена.

Како је вагина?

Дакле, какав је положај и структура женевагине. Вагина - карлице органа пред њим је уретра и бешике, иза - ректум. Доњи део вагиналног предворју је ограничен (усне, клиторис, и химен (девице) или његове остатке (код жена које имају сексуални живот)), горњи део је повезан кроз грлић материце са материце.

Структура женске вагине је једноставна. Заправо, вагина је уски мишићни канал, унутар којег се налази велики број зглобова, истезање које објашњава његову високу еластичност. Горњи део вагине је незнатно закривљен, еластичан је од доњег дела.

Уређај вагине је исти за све жене,У међувремену, како су његове димензије строго индивидуалне. Просечна дужина вагине је 8 цм, али због инхерентних карактеристика структуре репродуктивног система сваке жене, овај индикатор може бити у границама од 6-12 цм. Дебљина вагиналних зидова, по правилу, не прелази 4 мм.

Структура вагине

Структура предњег и задњег зидова вагине је следећа:

 • унутрашњи слој (мукозна мембрана);
 • средњи слој (сет танких мишићних влакана);
 • спољни слој (везивно ткиво).

Унутрашњи слој вагине је преклопљенепитела, због чега је осигурана висока еластичност. Оваква еластична структура омогућава вагину да се простире на значајне димензије током порођаја. Поред тога, "ребра" вагине повећава читав спектар сензација током сексуалног односа. Треба напоменути да се такво преклапање примећује само код жена репродуктивног узраста.

Одређује се средњи слој вагинеуздужно усмјерени глатки мишићи, који у горњем вагиналном дијелу глатко пролазе кроз мишиће у материци, ау доњем дијелу - имају посебну снагу и преплетени су у мишићима перинеума.

Структура спољашњег слоја вагине јеслободно везивно ткиво, кроз које се вагина издваја од органа који нису повезани са женским репродуктивним системом: испред - од доњег дела бешике, од позади - од ректума.

Вагинална функција и вагинални пражњење

Све карактеристике структуре женске вагине одређују његов функционални значај:

 • вагина је директно укључена у сексуални однос, промовише кретање сперме у цервикални канал;
 • Менструална крв се ослобађа кроз вагину;
 • то је једини канал за пролазак природне тајне из надолазећих унутрашњих органа гениталија;
 • вагина директно учествује у генеричком процесу, преко ње, преко канала рађања и напредовања деце;
 • она врши одређену заштитну функцију, захваљујући посебном уређају вагине, смањује се ризик од повреде и инфекције надолованих гениталија;
 • присуство нервних завршетака у вагини чини га једним од ерогених зона жене, а, према истраживању, он је на фронту

  структура женске вагине

  Зид вагине је позната тачка Г.

Структура зидова женске вагине такође укључујеодређене жлезде, чија функција је да луче слуз за хидратацију и прочишћавање вагине. Спољна слузница произведена од стране здраве вагине (тј. Вагине, а не материце или канала цервикса) се излучује у малим количинама или се уопште не излучује (локално апсорбује). На мукозној мембрани вагине пати незначајне промене у процесу менструалног циклуса, у зависности од фазе циклуса, јавља се одбацивање неких његових епителних слојева.