анатомија вагине

Женска вагина у својој анатомији јеЕластична цијев која се састоји од растегљивог мишићног ткива. Вагина почиње од грлића материце и завршава се спољашњим гениталијама (вулва).

Димензије вагине су око 7-12 цм и ширине 2-3 цм. Дебљина зидова вагине је око 3 - 4 мм.

Структура зидова вагине

Анатомију структуре зидова вагине представљају три слоја:

  1. Слузивни слој - епителнипреклопљена љуска, способна за истезање и контракцију. Ова имовина дозвољава женама да имају секс и неопходно је у порођају да пренесе дијете кроз родни канал.
  2. Средњи слој вагиналног зида је мишићав, састављен од глатких лонгитудиналних мишићних влакана. Други слој вагине је причвршћен за материцу и ткива вулве.
  3. Спољни слој везивног ткива штити вагину од контакта са цревом и бешиком.

Вагина има бледо ружичасту боју, зидови су мека и топла.

Микрофлора вагине

Вагинална слузокожница је испуњена микрофлора, углавном бифидобактеријама и лактобацилима, пептострептококима (мање од 5%).

Норма је кисело окружење вагине: са њом одржава се витална активност здраве микрофлоре, а патогене бактерије уништавају. Алкално окружење, напротив, узрокује кршење бактеријске равнотеже вагине. То доводи до вагиналне бактеријезе, као и развоја гљивичне флоре која изазива кандидозу.

Друга функција киселог окружења вагине -природни избор сперматозоида. Слабе, неживотне мушке сексуалне ћелије под утицајем млечне киселине умиру и немају шансу да оплодите јаје са нездравим геном.

Одржавање нормалне бактеријске композицијевагина и ниво киселости је кључ за здравље женских гениталних органа. У случају инфламаторних обољења и потребе за антибиотичком терапијом, неопходно је узимати бактеријске препарате за обнављање нормалне вагиналне биоценозе.