Спортски угао у вртићу

Бебе посећују вртић како би их добилинове вештине: комуникација, култура, самопослуживање итд. Физичка едукација предшколаца, која је неопходна за хармоничан развој сваког детета, такође је укључена у систем васпитања.</ П>

Због тога, у свакој групи вртића, поред игралишта треба бити опремљен и спортски угао, који може обухватити разне предмете, пројектиле и симулаторе.

Врсте спортске опреме за обданишта

Прије свега, требало би да знате који спортски дизајн је потребан у вртићу, укључујући такозвани нестандардни.

Прво, ово су разреди мини-физичког васпитања, што јеукључени су у било који предшколски образовни програм. На њима предшколска деца само учују да понављају поступке наставника, изводе једноставне вежбе како би ојачале мишиће свог тела, тренирали координацију покрета.

Друго, ово су колективне развојне активности које спроводи сваки едукатор у својој групи. Они имају за циљ развој великих и финих моторичких вештина, снаге руку, осећаја ритма и слично.

И треће, они су независни, "спонтани"игре деце која уче у интеракцију у тиму. Дете може играти сама, што се често дешава због природне активности и мобилности већине предшколске деце.

Дакле, као елементи спортских угловавртића се најчешће користе: Сведисх зидови, фитбалл и кугле различитих величина, гумене џемпера, гимнастика простирке и меке простирке, обручи, прескакање конопца, игле, малих тегова, трамполинес, Кошеви и корпи, све врсте комплета за атлетских игара. Све ово треба да одговара старосној групи деце (млађа, средња или старија). Неопходно је и музика (озвучење, звучници или чак касетофон).

Поред горе описаних реквизита, којеКористе се за групно физичко образовање, у свакој групи, по правилу, постоје и нестандардни материјали. Они су погоднији за независне дечије игре на отвореном и требају бити доступни, тако да би свако дете могло користити ову или ону ствар ако је то потребно. Обично такви реквизити обављају силе родитеља и васпитача. Примери такве опреме за све врсте спортске забаве у вртићу могу бити:

  • "Путеви здравља", који су основа меког ткива са сјећем на њему дугмад, дијелови дизајнера и други елементи за масажу стопала како би се спријечиле равне стопе;
  • симулатори за респираторну гимнастику, на примјер, траке са жицама папира на ноктима;
  • игру "твистер" или га замењују самосталним шаблонима са сликама четкица и стопала. Они су потребни за развој координације покрета и перцепције простора;
  • прстен-прстен;
  • дечији експандери;
  • вреће са крупама, шијепљене од различитих тканина на додир;
  • вишебојне заставе, марамице и траке;
  • сет за играње пикадо;
  • маске хероја бајки и карикатура, које се користе за игре на отвореном;
  • визуелне помагала у облику живописних албума,прича о различитим врстама спорта. Користе се за имитацију, јер се често деца, посебно дечаци, у својим игрицама представљају као чувени јаки спортисти.

Спортски угао у вртићу 1

Спортски угао у вртићу 2

Спортски угао у вртићу 3

Спортски угао у вртићу 4

Спортски угао у вртићу 5

Спортски угао у вртићу 6

Спортски угао у вртићу 7

Спортски угао у вртићу 8

Спортски угао у вртићу 9

Треба напоменути да је листа ових ставкиспортска оријентација у вртићу није ништа регулисана и зависи само од аспирације едукатора да диверзификују слободно вријеме својих одјела, учинити га занимљивијим и кориснијим за здравље.