сврхе образовања

Родитељство је процес увођења особеморалне, духовне и етичке вредности, као и пренос знања и вјештина. Процес образовања особе започиње са тренутком рођења и завршава се кад му се заврши живот. Циљеви узгоја детета зависе од старосне доби особе. Због тога, старије дете постаје, више образовни циљеви су за одрасле. Затим ћемо размотрити који су циљеви и садржаји модерног образовања човека.

Циљеви образовања и обуке

Пошто су образовање и одгојно образовање преносискуства, они су блиско повезани и често се разматрају заједно. Дакле, циљ образовања сматра се оно што желимо да видимо на дужи рок (за шта се залазимо). Ми наводимо основне циљеве образовања: менталног, физичког, моралног, естетског, радног, професионалног и духовног развоја човека. Са растућим образовним циљевима детета све више и више.

Старостни периоди, њихова улога у процесу образовања

Главни људи који преносе својеживотно искуство, његови су родитељи. У породици је да беба учи да воли, дели, цени ствари или родитељски рад, диви се предивном. Запослени у дјечијим предшколским установама постају други наставници за дијете. Основни циљ предшколског васпитања јесте да учите дјетету да живи у тиму, да би пронашли заједнички језик с онима у истом добу као и он. У овој фази, пуно пажње се посвећује менталном развоју. Процес учења изграђен је у облику игре, што стимулише интерес детета у учењу нових знања (проучавање слова и бројева, боја, облика предмета).

Циљеви образовања у школским периодима су многовише, овде је на првом месту могуће ментално развити. Међутим, школа је одговорна за друге облике образовања (естетске, физичке, моралне, радне). Учитељ је да мора да утврди на које теме дете има велике способности, а можда и талента, како би га професионално оријентисао у будућности.

У старијој школској доби до заједничких циљеваУ васпитање се придружује и професионални, јер су млади мушкарци и жене дефинисани у овом периоду са неком врстом професије и похађају додатне кругове, секције или курсеве.

Укратко смо прегледали образовне циљеве, чији је главни задатак стварање разноврсне личности, висококвалитетног професионалца на радном месту и достојан грађанина друштва.