предшколско образовање

Предшколско васпитање и васпитањепримарна улога у томе како ће наша дјеца бити. У овој фази се формира карактер, навике, став према другима и самом себи. Улога предшколског васпитања у развоју бебе је дефинитивно значајна, јер без њега, дечаци и девојчице неће бити спремни за школски живот са свим сложеношћу. Деца предшколског васпитања требају бити психолошки, ментално и ментално припремљена за школу, а такође и за суживот са другим људима у друштву.

Рад са децом од 2 месеца до 7 година у нашемЗемља, по правилу, подразумијева увођење дјетета у дјечји тим, увођење друштвено значајних вјештина и подучавање основа читања, математике и писмености. Током овог периода формирана је основа за каснији живот малог човека, а треба се третирати са сву озбиљност.

Посебности предшколског васпитања

Рад са предшколском децом може се подијелити у сљедећа два правца:

 • припрема за школски програм;
 • помогне дјетету да се прилагоди живот ван породице развијајући одређене личне квалитете.

Са децом би требало радити професионалце. Ипак, огромну улогу играју и родитељи сваког дечака или девојчице, који својим примјером показују како се треба или не треба понашати.

Сврха предшколског васпитања

Рад са предшколском децом имањегов циљ је да му дају основно образовање, учити основе културе, развити сензорну, уму, моралну и естетску перцепцију света. Према концепту одобреном у образовању, општи циљ је и образовни рад са предшколском дјецом, што подразумијева усмјерење наставника према личности приправника.

Задаци предшколског васпитања

Такви задаци укључују:

 • осигурање физичког здравља;
 • интелектуални развој;
 • обезбеђивање емоционалног благостања;
 • обезбеђујући волонтерски развој.

Испоставило се да сваки наставник и родитељ треба да покушају да уђу у детету вештине комуникације, пријатељства и сарадње, како би му пружили психолошки комфор.

Организација рада са дјецом предшколског узраста

Са предшколском децом (од 2 месеца до 7године) ангажовани су, по правилу, у институцијама предшколског васпитања. Ово је посебна врста образовне установе која спроводи релевантне државне образовне програме. Систем таквих институција укључује обданишта:

 • општи тип развоја (у њима је приоритет спровођење једне или више области развоја, на пример, интелектуално, физичко или уметничко-естетско);
 • компензациони тип (у њима је приоритет спровођење квалификоване корекције различитих одступања у менталном или физичком развоју);
 • надзор и рехабилитацију (гдје се спроводе превентивне, санитарне и здравствене процедуре и активности);
 • предшколско образовање

 • комбиновани тип вртића, који може обухватити опће образовне, компензаторне и здравствене типове институција.

У овом тренутку,центри за развој у којима се предшколско образовање (класе) спроводи на захтјев родитеља у оквиру нестандардних програма. Тзв. Технологије развоја учења постају популарне, примена која омогућава оптимизацију интелектуалног потенцијала сваког детета. Са таквом обуком, дете постаје пуноправни субјект активности. Наставници га стимулишу, усмеравају и убрзавају развој најважнијих личних особина.