правила етикете за децу

Етикета игра огромну улогу у васпитању деце. Захваљујући правилима која су преплављена још од детињства, постају полите, и схватају како се понашати у тој или оној ситуацији. Сва сложеност се састоји само у чињеници да дете треба правилно да презентира сва правила. Најбоље је то учинити у игривом облику. За извршена правила детету треба похвалити како би се консолидовао његов успех.

Правила понашања за столом

Етикета за децу за столом се не разликује много од тогаправила за одрасле. Немојте претерано није потребно у овом тренутку знања, на пример, разлика у виљушке, чаше и могућност коришћења нож. Дете мора да зна основна правила, тако да није просуо, не себе и друге, премазани, а такође не угуши и испоручено мање рад на чишћењу сто на коме је јео.

Међу основним правилима такође се може приметити:

  • Сједити за столом и почети јести је потребно са свима;
  • пре него што једете, морате ставити салвете на кољена, како не би мрљао одећу;
  • да је једе неопходно са затвореним устима;
  • не можете разговарати са пуним уста;
  • можете да устанете са стола након дозволе одраслих или заједно са свима.

Родитељи не морају само да објасне детету ова правила, већ такође показују своје испуњење својим сопственим примером. Најбоље је ако се оброци и вечере деле.

Етички говор за децу

Питање етике комуникације за дјецу није ништа мање релевантно,од свих других правила понашања. Дете треба научити поштовање према старјешинама и научити га да вербално изражава поштовање. На пример, први који поздравите одраслима, не улазите у разговор старијих, обавезно се поздравите са њима. Међутим, поштовање у контексту комуникације мора показати не само старјешинама, већ и својим вршњацима и дјеци млађим од себе.

Дете би требало да зна такве речи захвалности, јер хвала и молим. Ако је крив за нешто, он би се требао извинити онима које је увриједио.

Гост бонтон за децу

У оквиру гостовања, родитељи треба објаснити свом дјетету како се понашати као гост и домаћини. Основна правила за децу су следећа:

  • гости не морају ићи без позива;
  • не останите дуго на забави;
  • идите у посету само са добрим расположењем;
  • позовите госте да дођу унапријед;
  • добродошли гостима и обратите пажњу свим гостима.

Игре за децу на етикети

говорни етикет за децу

За малу децу која још нису у стању да читају,Најбољи начин да се дају норме понашања су игре и бајке. Читајући их о херојима који почињу погрешне акције и патити од тога, родитељи помажу дјетету да савлада основне норме етикете. Добра помоћ у овом питању су правила предложена у поетском облику.

За игре, можете одабрати и играчке и лутке за које дете може дјеловати као наставник. Такве игре су пријатне за дјецу јер не морају бити послушни студенти.

Поучавање етикете за децу у њиховој старијој годиниможда кроз игру. На пример, деци могу бити понуђена нека од правила написана на папиру, а наставак сваког правила деце треба да пронађу независно.