игре на отвореном у вртићу

Веома је важно схватити то у вртићумобилне игре су од великог значаја, и за бебе и за предшколце. На крају крајева, кроз учешће у њима задовољавају потребу за кретањем, комуникацијом један с другим, а истовремено добијају информације неопходне за развој, формирају корисне вештине.</ П>

Управо зато што је ова врста активностиважан део процеса васпитања, свака мајка треба знати које игре на отвореном се сматрају занимљивим за предшколце. То ће помоћи родитељима да их користе у свом кућном окружењу.

Врсте мобилних игара за предшколце

Постоји неколико класификација мобилних игара. У срцу сваког од њих лежи један аспект, према којем се дешава:

 • преовлађујући покрет (трчање, скакање, бацање, ходање);
 • степен мобилности (велики, средњи и мали);
 • присуством парцеле (парцела и без).

Али то треба појаснити као покретне игреза децу децу. У башти се не користе чисто спортске игре, као што су фудбал, кошарка, тенис. Само у старијим групама је дозвољено користити неке своје елементе, али по поједностављеним правилима.

Најчешће у вртићу је био предметмобилне игре, са постепеним повећањем степена мобилности, бројем правила и њиховом сложеношћу, током периода боравка детета у предшколској образовној установи.

Какве игре на отвореном можете играти са предшколском?

Избор игре најчешће зависи од тога шта је потребно радити за дијете или шта треба научити. Погледајмо њихову сврху на конкретним примерима.

 1. "Патуљци и гиганти", "Дан и ноћ", "Облак и сунце". Усмјерени су на упознавање са супротностима, добро развијати пажњу. У таквим играма можете почети играти са млађом групом.
 2. "Гусарски лабудови", "Мачка и миш", "Пилетина са пилићима". Сви они имају за циљ развој деце у брзој реакцији на мењајуће ситуације и способност навигације у свемиру, као и спретности

  врсте игара на отвореном за предшколце

  и брзину. Исти циљеви се постижу и током слепих манира, скривања, хватања или хватања.
 3. "Удари циљ", "Оштар стрелац", "Изабиривање". Учествујући у таквим играма, дјеца науче бацати лопту, развити своје око и тачност покрета.
 4. Игре-такмичења, релејне трке. Они имају за циљ развијање способности за обављање акција, у складу са постојећим правилима, као и да помогну дјетету да научи како дјеловати у тиму. Али они се могу изводити само у старијој групи, с обзиром да млађа дјеца и даље слабо реагују на лезије.