шта је шовинизам

Шта је шовинизам као феномен у друштву? Овај концепт се користи у многим сферама живота, уско је повезан с политиком, друштвеним животом, међуљудским односима мушкараца и жена. Шовинизам носи у себи деструктивни почетак, заснован је на оштрим негативним емоцијама.

Шовинизам - шта је то?

Заузима историја порекла појма "шовинизам"почетак у Француској времена Наполеона Бонапарта. Војник Ницолас Цхаувин де Роцхефорт, остао је посвећени присталица његовог цара до самог краја. Име постаје име домаћинства, претворено је у термин. Шовинизам у главном смислу је идеолошки концепт, који се заснива на увјерењу супериорности једне нације над другом. Агресивна политика, притисак су методе које користе шовинистички присталице да подстакну етничку мржњу.

Ко су шовинисти? За разлику од национализма, где су "сви народи једнаки", шовинисти виде своју нацију обдарена посебним, ексклузивним моћима, правима. Фашизам је једна од страшних манифестација шовинизма, злочина против целог човјечанства. Резултат је смрт милионских људи различитих националности, великог разарања културног и материјалног богатства.

Шовинизам - психологија

Концепт шовинизма користе психолози различитихструје. Психотрауматско искуство васпитања, засновано на репресији, поставља будућу самопоуздање дјетета на негативне начине. Дечак може сазнати резултат деструктивних односа између оца и мајке (премлаћивања, понижења) и наставити овај програм даље својој будућој породици. Оно што је "мушки шовинизам" јасно се види у источним земљама, где је почетно образовање изграђено на мушкој надмоћности над женом.

мушки шовинизам

Шовинизам и ксенофобија - разлике

У суштини, оба феномена, шовинизам иксенофобије садрже афективне компоненте - негативне емоције (мржња, одбојност, непоштовање). Ксенофобија - шири концепт - је страх од губитка особу, распуштање његове националности. Параноид Ксенопхобес важе за све странцу: нацију, расу, културу, религију. Шовинизам - један од облика ксенофобије, агресивни и насилни у супротности са интересима нације на штету других.

Знаци шовинизма

У савременом друштву отворите дискриминаторноманифестације су незаконите, кривично кажњиве. Политички трендови засновани на шовинистичким тенденцијама никада неће довести до међусобног разумевања, отворености, мира међу народима, те стога неће уживати у подршци већине људи. Последице су разорне: рат, геноцид. У индивидуалном облику, шовинизам је присутан као "систем гледишта", углавном за мушкарце. Знаци шовиниста:

 • шовинистички активно "се бори" против шовинизма, оптужује друге од њега, осим себе;
 • сматра себе слободним од националистичких предрасуда;
 • преувеличава "величину", "другост" "интересовања" својих људи;
 • подиже темперамент свог народа;
 • вјерује да би сви људи "а приори" требали волети, дивити се његовој нацији, увриједити, испуњавати равнодушност;
 • прецизно бележи недостатке других етничких група, али не зна стварне врлине и особине свог народа.

Врсте шовинизма

Ако треба разјаснити конкретностпример из историје КСИКС века Русија - КСКС века. "Шовинизам" - израз који означава однос имања империје на другим народима, са доласком бољшевика разлику национализма и колико је опасна идеологија почела да се расељени, али као социјал-шовинизам постоји у земљама трећег света. До данас, наводећи да је такав шовинизам у другим друштвеним и јавним категоријама, стручњаци разликовати неколико варијанти:

 • верски (конфесионални);
 • домаћинство;
 • расни;
 • старосни шовинизам;
 • пол;
 • језик.

женски шовинизам

Родни шовинизам

Без обзира на обим манифестације - базиран је на шовинизмуна сузбијању и доминацији над неким другим, кршењу, неједнакости права. Поглед на свет заснован на родној дискриминацији назван је спол или сексуални шовинизам. Разлика у природној суштини између мушкарца и жене ствара неједнакост у политичким, економским и друштвеним манифестацијама - то је идеологија сексизма. Родне улоге играју кључну улогу у одржавању сексуалног шовинизма.

Мушки шовинизам

Мушкарци могу доживети нежна осећања, симпатијеу односу на жене, али их не сматрају једнаким, делом зато што разлог лежи у психолошким разликама. Мушки шовинизам - термин (друго име - сексизам), измишљен од америчких феминиста. Писац Н. Шмелев сматрао је мушки шовинизам саставни део човека. Без реализације, човек у сваком тренутку може рећи анегдот о "глупој жени" или "зли свекрви".

Карактеристичне манифестације мушког шовинизма:

 • Реч мушкараца је закон за жене;
 • човек је шеф у породици;
 • ум, логика и ум - разлика између човека и жене, у којој доминирају само осећања;
 • човек је увек у праву;
 • за мушкарца - подстиче се појављивање љубавника, за жену - ово је цензура друштва

Женски шовинизам

Крајем КСВИИИ века. жене европских земаља почеле су да декларишу своју равноправност са мушкарцима. Фраза америчког београђана Абигаил Смитх Адамс: "Ми нећемо поштовати законе, у чијем усвајању нисмо учествовали, а власти које не заступају наше интересе" срушиле су се у историји. Феминизам је идеолошки тренд који већ неколико векова постаје снажан и обиман. Жене су успеле да постигну једнака права са мушкарцима током овог времена:

 • заузима водеће позиције;
 • право гласа;
 • војна служба;
 • избор било које професије;
 • слободан избор сексуалних партнера.

Све ово је помогло женама да се ојачају у друштву,да постане корисна, утицајна. Женски шовинизам је концепт који се појавио релативно недавно. За разлику од феминиста, признајући права мушкараца и тежњу за једнаким правима с њима, шовинисти - депресију улоге мушкараца, истичу њихову супериорност. Мушкарци кажу да жене такође крше своја права, види дискриминацију на следећи начин:

 • старосно доба пензионисања у поређењу са мушкарцима;
 • ниже стопе физичке активности;
 • потреба да се покривају покривачи у позоришту, црква - жена то не мора да ради;
 • одлука да се прекине трудноћа - жена може самостално да преузме.

Шовинизам шта је то

Шовинизам у модерном свету

Да негујемо наше традиције, начин живота, религију, језик,музика - нормална аспирација људи било које националности. Висок ниво моралног, духовног развоја помаже да се виде предности и лепота целе разноврсности светске културне баштине. Културни шовинизам пропагира своје насљеђе као једино и супериорније од других култура - осиромашује људску перцепцију.

Шовинизам у Библији

Шта је модерни шовинизам? Не постоји заједничко мишљење између социолога и других стручњака. Порекло ове појаве долази из дубине векова. Мушки шовинизам у хришћанству заснива се на легенди о стварању света. Први Бог је створио Адама, од ребра створеног за њега Еве - у утеху. Избацени из раја долази у Евиној квара, који пробао (Тхе Серпент искушење) Аппле - плод знања. "Све невоље жена!" - ово стереотип се не исцрпљује и у нашим данима.