врсте адаптације

Адаптација човека је најважнији концепту најразноврснијим наукама, јер је способност прилагођавања условима животне средине неопходна у свим сферама живота. Адаптација особе у било ком окружењу је сложен процес који често излаже различите врсте промена различитим системима људског тела. Размотримо различите врсте адаптације детаљније.

Механизми адаптације

У циљу разликовања процеса прилагођавања, разликују се три врсте: биолошка, социјална и етничка адаптација.

  1. Биолошка адаптација човека. Ово прилагођавање човека условима животне срединеЊегово окружење, које је настало на еволуцијски начин. Посебности прилагођавања ове врсте су модификација унутрашњих органа или организма у потпуности према условима околине у којима се појавио. Овај концепт је био основа за развој критеријума за здравље и болести - у том погледу здравље је стање у којем је тело максимално прилагођено окружењу. Ако се смањи способност прилагођавања, а период прилагођавања је одложен, то је болест. Ако тело није у стању да се прилагоди, ради се о дисадаптацији.
  2. Социјална адаптација. Социјална психолошка адаптација укључујеадаптација једног или више људи у друштвено окружење које представља одређене услове који доприносе остваривању животних циљева. То подразумева адаптацију на студирање и рад, на разне односе са другим људима, у културну средину, услове забаве и рекреације. Човек може пасивно прилагодити, без промјене у животу или активно, промјеном услова живота (доказано је да је ово успјешнији пут). У том погледу, може доћи до разних проблема адаптације, од напетих односа са тимом до неспремности да уче или раде у одређеном окружењу.
  3. Етничка адаптација. Ово је подскуп социјалног прилагођавања, који укључујеадаптација појединих етничких група у окружење њихових подручја пресељења, а бави се социјалним и временским условима. Ово је можда најчуднија врста прилагођавања која ствара разлике у језичко-културним, политичким, економским и другим сферама. Доделите прилагођавање везано за запошљавање, када на пример људи из Казахстана долазе на посао у Русији, језик и културну адаптацију, акултурирање. Уобичајени пут прилагођавања често омета расистички или нацистички поглед на староседелачко становништво и друштвену дискриминацију.
  4. Психолошка адаптација. Одвојено је потребно напоменути психолошкуадаптација, која је сада најважнији социјални критеријум, што омогућава оцену појединца како у сфери односа тако иу сфери професионалне солвентности.

    психолошка адаптација

    Зависи од психолошке адаптације сетаПроменљиви фактори, који укључују и карактеристике карактера и друштвено окружење. Психолошка адаптација такође укључује такав важан аспект као могућност преласка са једне друштвене улоге на другу, адекватно и оправдано. У супротном, морамо говорити о маладаптацији, па чак ио проблемима у менталном здрављу неке особе.

Спремност за промјену животне средине и адекватнопсихолошка процена указују на висок степен адаптације који карактерише човека као спреман-потешкоћа и способност да их превазиђу. У овој адаптацији темеља - то је понизност, прихватање ситуације и способност да извуче закључке, као и способност да мења свој став према ситуацији, која не може да се промени.