пол и пол

Секс и пол су концепти који су сасвим слични, они разликују мушкарце и жене. То је само ако секс наглашава биолошку разлику, онда је род друштвена улога.

Концепт пола

Ако се окренемо дефиницији пола, онда можемода замислимо суштину овог концепта нешто шири. Род је секс са социјалне тачке гледишта, односно спол као индикатор који одређује понашање и мјесто особе у друштву, као и како ће одређено понашање друштво перципирати. Концепти пола и пола су блиско повезани, а други се фокусира на улогу човека у друштву, као и на његово понашање које одређује однос са другим члановима друштва.

Дакле, пол и пол су једноконцепт, само род истиче своју социјалну страну. Важно је схватити да у ширем смислу женски род обухвата не само жене, већ и мушкарце који се одликују женским социјалним понашањем (на примјер, људи који нису традиционалне сексуалне оријентације). С тим у вези, род и личност су више везани од пола и пола.

Род и породица

Један од проблема пола је другачијиродни стереотипи. Друштво настоји да оцени појединца на основу тога како се суочава са њеном друштвеном улогом. Како је лако видјети, психологија пола је таква да се мушкарац процењује са становишта друштвених и финансијских достигнућа, а жена - са становишта стицања њене породице и деце. То јест, чак и успешна жена која управља корпорацијом сматра се неуспехом ако нема породицу. За мушкарца, ова ситуација неће изазвати непријатности или осуде.

Међутим, у савременом свету родне улоге у породицинису класификовани на класичан начин. Постоје савези у којима жена зарађује новац, а мушкарац се бави кућом и децом. У 30% породица жене зарађују више од својих мужева, али ова чињеница се уопће не примећује - а разлог за то су родни стереотипи.