Московски фотограф Кристина Макеева је посјетио ову бајку - провела је 3 дана на најдубљем језеру наше планете у зими и снимила фантастичан фотографски извјештај!

1. "Баикал је импресиван. Ово је најдубље и најчистије језеро на Земљи ", каже Кристина. А када смо планирали овај пут, нисмо ни очекивали да ће све бити тако дивно, величанствено и сјајно ... "

Баикал је импресиван

2. "Бајкало нас је толико фасцинирало лепотом да сва три дана путовања нисмо могли да спавамо ..."

заузети лепотом

3. "Само замислите замрзнуто језеро дужине 600 км и дебљине леда од 1,5-2 м. Да, машина са 15 тона може лако проћи кроз то!"

дужина 600 км

4. "У сваком дијелу језера, лед има свој узорак, а све због тога што вода замрзава слој по слоју ..."

обрасци на леду

5. "Узгред, лед на Бајкалском језеру је најтранспарентнији на свету, а на дну можете видети рибу, зелене шљунке, па чак и биљке!"

најјаснији лед

6."Баикал у зимском периоду и привлачи путнике. Они се крећу око замрзнуте површине на санкама, клизаљкама и чак бициклама. Најстроже пролази неколико стотина километара, сломи шатор на леду и остане ноћ! "

привлачи путнике

7. "Нећете веровати, али у неким дијеловима језера лед изгледа као право огледало, а можете чак и одразити на камеру ..."

рефлексија

8. "Ово је невероватно место. Веома духовно и атмосферско! "

душевно место

9. "Лед непрестано пуца. Када мраз постане јачи, то се разбија. Да ли сте знали да дужина таквих пукотина може достићи до 10-30 км, а ширине око 2-3 метра? "

пукотина леда

10. "Импресивно је да пукотање леда гласно и звучи, више као ударац из грмљавине или топова. Али захваљујући овим пукотинама, риба увек има кисеоник! "

гомила грома

11. "Лед на Бајкалском језеру до маја, али у априлу ћете се плашити да се усправите ..."

лед до маја

12. "И ако сте у леду видели пуно замрзнутих мехурића, онда знате да се одоздо, метан гас који алгира алге расте до површине"

мехуриће

13."Легенда каже да је бајковски отац имао 336 река сина и једну кћерку - Ангара. Сви "синови" пали су у Бајкал, како би допунили своје резерве водом, али ћерка се заљубила у Иенисеи, и почела је узимати воду од свог оца за своје вољене. У бесу, отац Бајкал је бацио камен у своју ћерку, али никад није ушао у њу. Од тада се ова клодна камена назива шамански камен и извор реке Ангар! "

Легенда

14. Али легенда, пре свега, преплетена је са истином: Ангара је једина река која излази из језера, сви остају у њега!

и истину

15. Па, да ли зимски Баикал није најлепше место на свету?

Зар ово није најлепше место