Чуда природе!

Најатрактивнија места на земљи,наравно, планине и океане. Међутим, понекад барем популарност добијају шупљине испуњене водом или не. Овде се прикупљају најневероватније рупе на површини земље, из различитих разлога су постали славни.

1. Велика плава рупа, Белизе

Велика плава рупа

Једна од најпопуларнијих локација за роњењеРекреативно роњење је Велика плава рупа, позната од стране француског истраживача Јацкуес-Ивеса Цоустеа. Он се први пут спустио на дно шупљине, мјери њену дубину (120 м) и на дубини открива систем пећина са масивним сталактитима. Практично округла рупа пречника од преко 300 м је крашки лијев који се формирао током последњег леденог доба. Нема корала и агресивних врста ајкула, тако да, упркос релативној удаљености од цивилизације (96 км до најближег града), велика плава рупа је посебно популарна међу ронилачким ентузијастима.

2. Холе Глори, Монтицелло Дам, Калифорнија

Холе Глори

Монтицелло брана изграђена на локацијиистог поплављеног града, није познат по својој величини, већ пре свега највећег свјетског лијевка за одлагање воде. Имајући пречник од 21 м, пролази 1370 кубних метара у секунди, што омогућава одржавање оптималног нивоа воде током сезоне кишних вода. На брани су предузете све могуће мере безбедности како би се спречило људи да се пронађу близу ланца.

3. Крашки лијев Мртвог мора, Израел

Мртвим кратерима

Раст популације и развој хемикалијеиндустрија је главни разлог за појаву огромних празнина дуж обале Мртвог мора, на територији Националног парка Еин Геди. У овом тренутку има више од 3.000 само познатих лијевова, а колико њих заправо - нико не зна. Штавише, њихов број се стално повећава. Стручњаци приписати првенствено интензивно смањење нивоа Деад Сеа (око 1 м годишње), због низа разлога, чији је главни представља масовно кориштење главног храњење мора артерије - река Јордан - у рекултивацији сушне јужном региону, а као главни извор пијаће воде густо делова земљу. Слана вода се оцеди, а свежа подземна вода надире из дубине земље, испира соли формације, при чему су празнине формирају испод површине, што доводи до грешака. Величине неког упечатљивог - у једном оваквом лијеву могу да се уклопе у осмоспратну зграду.

4. "Пекл", Кина

"Пекл"

Једно од најузбудљивијих места на свету -Ово је највећа природна депресија у свету Тианкен Ксиаозха, која се налази у једној од централних провинција Кине. Димензије пада су импресивне: 626 м дужине, 537 м ширине, а од 511 до 662 м дубине. Поред тога, лијак има чисте зидове, што служи као додатни атрактивни фактор за екстремне туристе. На једном од стрмих зидова изграђена је мердевина, од чега 2800 степени води до дна. Подземна река дужине 8,5 км пролази дуж дна крашког лијака, која се овде појављује на површини. Упркос чињеници да је "подземни свет" који је настао пре 129 хиљада година био познат локалним становницима, научници и јавност сазнали су из овог невероватног природног феномена тек 1994. године у потрази за новим мјестима за истраживање британских спелеолога.

5. Неуспех Бримме, Оман

Неуспех Бримме

Ово место карактерише изванредна лепота ивеличанственост, тако да није изненађујуће што привлачи пуно туриста. Запањујућа чинија кречњака испуњена је најчистијом плавичастом водом, што се може видети осим на сликама. Општинске власти су одлучиле да неуспјех окрену у водени парк како би привукли домаће и стране људе да пливају на живописном мјесту.

6. Бингхам Цанион, Утах, Сједињене Државе

Бингхам Цанион

Боље познато као Кеннецотте бакарнајвећи светски каменолом налази се југозападно од Солт Лејк Ситија. Димензије су запањујуће: око 1 км дубине и 4 км широке! Ако се два небодера из Емпире Стате Буилдинг-а налазе на врху једне другоме, неће чак ни стићи до врха јаме са дна јаме. Депозит, откривен пре 110 година, још увек ради, дајући до 450 тона стена дневно.

7. Плава рупа Деан, Бахами

Плава рупа Деан

Друга најдубља плава рупа на свету јеу близини града Цларенце на Лонг Исланду. Иако се већина ових природних депресија имају дубину од око 100 м, Блуе Холе Деан овај параметар премашује више него дупло, одлазак до 202 м Она се одликује необичном структуром :. ближе површини пречника 25-35 м, а депресија знатно простире на дубини 20 м достиже пречник од 100 м, формирајући неку врсту куполе. Популаран међу љубитељима дубоког мора роњења и роњење, декана Блацк Холе међутим, има лошу репутацију међу локалним становништвом: кажу да је њено стварање није био без злих сила, и безбрижни рониоци могу лако стегнути тамну вртлог.

8. "Капије пакла", Туркменистан

"Врата пакла"

Овај кратер, више као пејзажкатастрофа, пречника 60 и дубине од 20 м, гори већ 45 година. Све је почело 1971. године, када су геологи открили подземно гасно поље. Када је почело бушење, програмери су наишли на подземну пећину, због чега је сва опрема, укључујући и опрему, пала под земљом и направљена је празнина испуњена гасом. Геолози нису ништа помислили него како запалити гас како би наставили са радом. Претпостављено је да ће изгорети за неколико дана. Међутим, прошло је 45 година, а ватра неће нестати. Цела површина кратера је покривена бакљама различитих величина, од којих неке достигну 10-15 м.

У 2013. канадски истраживач Георге Цоронисуспео је да се спусти до дна кратера, где је пронашао бактерије које се не појављују никуда на површини земље, и одлично се осећају у овом инферијалном пламену.

9. Биг Холе, Јужна Африка

"Велика рупа"

Највећи светски каменолом, ископан безпримена технологије, некад је био најбогатији дијамантско поље "Кимберли", сада исцрпљено. Између 1866. и 1914. године, 50.000 рудара срушило је 22,5 милиона тона земљишта са лопатама и пиккаксама, извлачење 2.722 килограма дијаманата вредних 14,5 милиона карата. Истовремено, формиран је каменолом ширине 463 м и дубином од 240 м, а дно каменолома се пуни водом до дубине од 40 м.

10. "Ђаво неуспеха", Тексас, САД

"Ђаво неуспјеха"

Екструдирана рупа величине 12 за 18 мотвара улаз у огромну подземну халу, спуштајући се до дубине од 122 м. У пећини насељује се колонија најбржих летелица на земљи - слепих мишева бразилског типа. Ове мале животиње дужине око 9 цм и тежине само 15 г могу развити брзину хоризонталног лета до 160 км / х. У "ђаволском пропусту" стално се налази око 3 милиона ових дивних сисара.

11. Гватемалска неуспех, Гватемала

Гватемалски неуспех

У 2010, у главном граду земље - граду Гватемале -изненада је дошло до колапс земље, прогутала фабрику три спрата и создавсхеи опасност за оближње зграде. Скоро округла рупа пречника 20 метара има дубину од око 90 м такве опасне појаве има низ природних и антропогених фактора. Поплава изазваних Хуррицане Агатха, ерупције вулкана Пацаиа у близини града, и баналних цурења канализационих цеви.

Овај неуспех није био први такав феномен у Гватемали. У 2007. години, град је доживео сличан колапс површине до дубине од око 100 метара.

12. "Лаке оф Морнинг Глори", Виоминг, САД

"Лаке оф Морнинг Глори" 1

Прекрасна шупљина испуњена водомгеотермални извор, добила име због сличности са цветом попонца, који у САД-у под називом "морнинг глори." У почетку, депресија је обојена плаво у средини, у најдубљем месту, полако се претвара жута на периферији, као и на латицама попонца. Али, у последњих неколико година због немарних туристима бацање новчића у воду и смеће, извор храни гејзир, зачепљење, што доводи до неконтролисаног раста бактерија и плаве промену боје у зелено, жуто и - до наранџасте. У близини извора било је чак и плоча са упозорењем о неопходности пажљивог односа према језеру због ризика од промене име у "изгубљене славе".

"Лаке оф Морнинг Глори" 2