Кањони, или, како их Европљани воле назвати,Клисуре ће бити одлично место за авантуру и невероватне шетње. И ми у нашем чланку предлажемо да се упознамо са најпознатијим и сликовитим кањонима света.

Многи од нас, вероватно, желе да посетеместа где људска нога ретко кораци, а природа остаје нетакнута. Таква места укључују мистериозне и лепе кањоне, које су добили своје јединствене линије због природних елемената и "резбарених" способности ријека које су пролазиле кроз ову област прије милионима година.

1. Кањон Антелопе

Антелопе Цанион1

Антелопе Цанион2

Антелопе Цанион3

Антелопе Цанион4

Кањон Антелопе је на југозападу Сједињених Држава, ида дођете и видите све лепоте овог природног феномена, морате платити турнеју и водич, али ови трошкови вриједе. Једном у овом кањону открићете лепоту локалних тунела ватреног црвеног пешчара, који се савијева као у плесу, играјући се с зраком сунчеве светлости. Овакви запањујући континенти кањонског зида добијени су захваљујући утицају вјетра и периодичним поплавама након јаких киша.

2. Кањон Цхарин

Цхарин Цанион1

Цхарин Цанион 2

Цхарин Цанион3

Цхарин Цанион4

У Казахстану је прекрасан кањон у Цхарин-унационални парк који није далеко од границе са Кином. Овде су најлепши и очаравајући пејзажи у целом региону, а путници могу наћи и екстремну забаву, као што су рафтинг, цанионинг или трекинг на занимљивим местима. Постоји шармантна Валлеи оф Цастлес, која је добила своје име због групе скалнате планине, навијање дуж дна кањона.

3. Блејски кањон

Кањон реке Блиде1

Кањон ријеке Блиде 2

Кањон ријеке Блиде3

Кањон реке Блиде4

Кањон ријеке Блиде је у Јужној Африци, и тоСматра се да је један од највећих на свету, а на листи највећих кањона на свету треће место. Овај кањон, дугачак 26 км, лако је доступан и фасцинише туристима својим бујним брдима, засићеним суптропским зеленилом, а дивљач овдје је једноставно запањујуће и разнолико.

4. Кањон Колка

Цанион Колка1

Цанион Колка2

Цанион Колка3

Цанион Колка4

Долина Колке, заједно са истоименим кањоном, била јеДуго времена је најискреније подручје у Перуу. Ова долина била је обрасла легендама, названа је Изгубљена долина Инкова, Долина ватре или чуда, али до данас су ова места позната широм свијета. Кањон Колка, иако нема таквих вертикалних нагиба као и остали, али дубина је више од 4 км, што је омогућило улазак овог кањона у рејтинг најгоре клисуре. Такође ће бити незабораван састанак са величанственим птичјим Андрејским кондором, који поносно лебди изнад клисуре. А управо на популарним планинарским стазама можете се упознати са домаћинима који продају сувенири и националну одјећу.

5. Бакарни кањон

Цоппер Цанион1

Бакарски кањон2

Бакарски кањон3

Бакарски кањон4

Није могуће напоменути огроман мексичкиБањски кањон, који се састоји од шест одвојених кањона. Ови кањони су се појавили услед чињенице да је шест ријека тече на овим местима. Постоји много занимљивих и лијепих места за планинарење и за љубитеље бициклистичких путовања или јахања. У кањону локални становници нуде туристима да купе сувенире и храну.

6. Цанион дел Сумидеро

Цанион дел Сумидеро1

Цанион дел Сумидеро2

Цанион дел Сумидеро3

Цанион дел Сумидеро4

Још један одличан кањон МексикаСумидеро. Овај кањон се сматра једним од најљепших на свету и најпопуларнијим међу туристима. Сумидеро је чак приказан и на грбу државе Цхиапас и сматра се његовом главном атракцијом. На дну клисуре, река Грицхалва, пореклом из Гватемале, протиче кроз две државе Мексика, тече у Мексички залив.

7. Глен Кањон

Глен Кањон

Глен Кањон 2

Глен Кањон

Цанион Глен4

Глен Кањон је национални парк у САД,која се налази између граница две државе у Утаху и Аризони, која се протеже широм кањона Глен. Раније је то био обичан, не баш изузетан кањон, али средином двадесетог века, почели су градити брану која је на овом подручју формирала чудно језеро Повелл. Језеро је почело да привлачи љубазне туристе, а с временом све више и више људи поче да се диви, захваљујући овом Глен Кањону постаје познато.

8. Цоиоте Буттс кањон

Цоиоте Буттс кањон 1

Цоиоте Буттс кањон 2

Цоиоте Буттс кањон

Цоиоте Буттс кањон 4

Цоиоте Буттс Кањон се такође налази између државаУтах и ​​Аризона у САД-у, постао је познат по својим таласастим зидовима. Научници верују да је на месту овог кањона пре нешто мање од 200 милиона година било пешчаних дина, што је на крају постало окамењено. И свих тих милионима година, вјетар, ријеке и други природни утјецаји су формирали клисуру, а сада се ове дивне љепоте могу одмах одушевити.

9. Брице Цанион

Цанион Брице1

Цанион Брице2

Цанион Брице3

Цанион Брице4

Кењон Брице у југозападном Утаху верујеогроман амфитеатар, чудо природе и обележје Националног парка САД. Из своје величине и природне лепоте једноставно ухвати дух. Овај кањон се појавио услед ерозије седиментних стијена ријека и језера, као и ефеката вјетра, воде и леда.

10. Кали-Гандаки кањон

Цали-Гандаки Цанион1

Кањон Кали-Гандаки2

Кањон Кали-Гандаки3

Кањон Кали Гандаки

У Непалу постоји један од највећих кањона уЗемља, која има исто име Кали-Гандаки са реком која тече дуж дна. Дубина кањона са највиших врхова износила је 6,8 км, тако да се сматра најудаљенијим на свету. Његов пејзаж је веома популаран код фотографа широм света.

11. Цанион Хеиле Турзи

Цанион Хеиле Турзи1

Цанион Хеиле Турзи2

Цанион Хеиле Турзи3

Цанион Хеиле Турји се налази у Румунији, стрме и стрме косине привлаче екстремисте из целог света. Овај кањон има врло уско дно, што га чини разлику од других.

12. Кањон Ваимеа

Кањон Ваимеа1

Кањон Ваимеа2

Кањон Ваимеа3

Кањон Ваимеа4

Цанион Ваимеа се налази на Хавајима и разматра сенајвећа у Тихом океану. Овдје, природа је нетакнута од стране човјека, који је формиран милионима година, тако да је ова клисура толико популарна међу туристима. Овде је природа заштићена законом и шумарима, па је све очувано у оригиналном облику. Верује се да је овај кањон настао током кретања Земљине коре, након чега је његово олакшање и пејзаж "исекао и променио" реку Вајмеа.

13. Кањон Пало Дуро

Кањон Пало Дуро 1

Кањон Пало Дуро 2

Кањон Пало Дуро 3

Кањон Пало Дуро 4

Тексашки кањон Пало Дура, иако то не можемаксимално 256 метара, али је уврштен у ТОП највеће због дужине и ширине (од 9,6 до 32 км у ширини и 193 км дужине). Овај кањон је веома фотогеничан због чињенице да су њени зидови састављени од вишебојних стена, а пејзажи су једноставно непревазиђени.

14. Цанион Иарлунг Тсангпо

Цанион Иарлунг Тсангпо1

Цанион Иарлунг Тсангпо2

Цанион Иарлунг Тсангпо 3

Цанион Иарлунг Тсангпо4

У Тибету постоји јединствени кањон Иарлунг Тсангпо,налази високо у Хималајима, и из Северне Индије, то је као да свом снагом одупре ток реке Брахмапутра, за који је он заљубио у кајакаша, екстремистима, али још нико није успео да сплав на њему од почетка до краја .. Да би се достигла кањон не баш jednostavno, тако да је и даље природа је сачувана у свом изворном облику. Кањон Иарлунг Тсангпо сматра да је најдужи (дужина 240 км) и практично најдубље (дубину више од 6 км) у целом свету.

15. Цанион де Схеллеи

Цанион де Схеллеи1

Цанион де Схеллеи2

Цанион де Схеллеи3

Цанион де Схеллеи4

Кањон де Шелли постао је почетком КСКС веканационални споменик Сједињених Држава, до данас су очувани рушевине насеља Индијанаца Анасази и Навајо. Археолози проналазе овде артефакте из четири периода индијске културе, од којих је најстарији постојала у 300. пне. Треба поменути да је приступ овом кањону ограничен, да туристи треба да буду тамо само са водичем, посебно из племена Навајо, изузев кањонског дела руте "Рушевине Беле куће", отворен је за бесплатне посете.