Ако одлучите да одете негде, сигурно ћете снимити најлепше знаменитости. Занимљиве скулптуре које ћете испунити, погодне су за ово што је више могуће.

Изгледа да их привлаче исочива. Створене у различитим временима, из различитих материјала и за разлику од стила, оне их уједињује - ове уличне скулптуре чине град јединственим, привлачним и незаборавним.

1. "Откривање", Паиге Бредлеи, Њујорк, САД

"Откривање"

"... Док не поделимо људе око насзидова, никада нећемо схватити колико смо стварно јаки ". Дакле, амерички уметник Паиге Брадлеи објашњава значење своје бронзане скулптуре која јој је доносила славу.

2. "Плес са маслачаком", Робин Вајт, Стаффордсхире, Велика Британија

"Плесач са маслачаком"

Ако вас привлачи магични свет виле, висвакако воли рад британског Робина Вхитеа, који је направио серију сличних парк скулптура. Свака вила има челични оквир, везан слојем металних "мишића", који је покривен "кожом" од фине жице.

3. "Алегорија Апенина", Гиованни Гиамбологна, Тоскана, Италија

"Алегорија Апенина"

Недалеко од Фиренце, у парку напуштеномвила Пратолино, некада у власништву чувеног клана Медичија, сачувала је десет метара камену скулптуру из 16. века радом тадашњег чувеног вајара Гиованнија Гиамболониа. Скулптура представља бога Апенинима, притиском главе чудовишта руком, из уста чија се фонтажа бије.

4. "Љубав", Александар Милов

"Љубав"

Ова скулптура Одессе Александра Милова може битибио је видјен само на америчком фестивалу Бурнинг Ман у пустињи Блацк Роцк прошле године. Рад је освајао срца многих посетилаца фестивала и својим навијачима нашао на интернету захваљујући својој пробојној отворености. Нажалост, за овај обиман арт објект (дужине 17,5 м, ширине 5,5 и висине 7,5), место није било пронађено нигде.

5. "Снага природе", Лорензо Кинн

"Снага природе"

Можда су древни били у праву када су створилискулптурама у част богова, да се угуши њихов бес. Ова мисао инспирисала је италијански уметник Лорензо Кинн да створи серију вајара, насталих у различитим градовима широм света. Женско црта од 2,5 метра симболизује мајчину природу, која дивно истиче свет. Ударен ефектима урагана у Тајланду и Сједињеним Државама, уметник је створио алегорију да покаже како је крхки наш свет.

6. "Мустангс оф Лас Цолинас", Роберт Глен, Ирвинг, Тексас, САД

"Мустангс оф Лас Цолинас"

Овај скулптурни састав је највећикоњска скулптура на свету: 9 морганова на скали од 1 до 1.5 показују се трчањем уз воду, чесме трче испод подлактица, стварајући природни ефекат прскања. Рад симболизује брзину, лидерство и слободу која су инхерентна и животињама које живе у Тексасу и самој држави у вријеме његовог развоја.

7. "Црни дух", С.Јуркус и С. Плотниковас, Клаипеда, Литванија

"Црни дух"

Сеђа се бронзана скулптурастара легенда, према којој стражар опкољеног дворца неочекивано је упознао духа који га је упозорио да тврда можда нема довољно резерви, а затим нестала без трага.

8. "Брига за руке", Гларус, Швајцарска

Пажљива рука

Ова изузетна скулптура може бити симбол бриге о животној средини.

9. Слобода, Зенос Фрудакис, Филаделфија, Пенсилванија, САД

"Слобода"

"Ова скулптура олакшава жељу за слободом кроз креативност", објашњава амерички Зенос Фрудакис, објашњавајући значење њене бронзане композиције.

10. Михаи Еминесцу, Онести, Румунија

Михаи Еминесцу

Необична скулптура два метална дрвећа, чије гране формирају лице молдованско-румунског песничког декадента КСИКС века Миха Еминескуа.

11. "Човек кише", Јеан Мицхел Фолон, Фиренца, Италија

"Човек кише"

Скулптура белгијског уметника Јеан Мицхел Фоулон налази се у Фиренци, Италија.

12. "Степенице до неба", Давид МцЦрацкен, Бонди, Аустралија

"Степенице до неба"

Скулптура Давид МцЦрацкен је илузија бесконачности, подсећајући на асоцијацију са култном композицијом Лед Зеппелин.

13. "Ево ме!", Херве-Лаурент Ервин

"Ево ме!"

Полистирен гигант који се појавио испод травњака,као иза ћебета, представљен је 2014. године на годишњој међународној изложби савремене уметности у Будимпешти. Вредност скулптуре, коју је направио мађарски уметник Херве-Лорент Ервин, може се дефинисати као жеља за слободом, знањем и динамичним развојем. Након успјешног успјеха у Будимпешти, скулптура је отишла у њемачки Улм како би уплашила туриста без сумње.

14. "Метаморфозе", Јасон Декерс Таилор, Гренада

"Метаморфозе"

26 дјечјих цифара из цемента на четири метрадубине су једна од најупечатљивијих композиција постављених у подморском парку скулптура Молинер на Карибима. Скулптурална композиција тежи 15 тона да би се одупрла снажним струјама и плимовању. Прстен деце означава животни циклус и одговорност човечанства за стање животне средине пре будућих генерација.

15. "Киша", Назар Билик, Кијев, Украјина

"Киша"

Двострука бронзана фигура са огромним стакленим капом на лицу симболизује јединство човека са природом. Рад је постављен на авенији пејзажа у Кијеву у склопу модерног парк скулптура.

16. "Совер", Морпхаи, Каунас, Литванија

"Сељак"

Ова скулптура се односи на сенку, она "оживљава" само ноћу, када су звезде, направљене на зиду иза фигуре, значајне.

17. "Синкинг Буилдинг", Мелбурн, Аустралија

"Синкинг Буилдинг"

Изгледа да је прије огромне изградње државне библиотеке у Мелбурну удавио још једну библиотеку, чији је фасад још видљив на површини.

18. "Бог рата", Јингзхоу, Кина

"Бог рата"

48-метарска скулптура, прекривена 4000-слојним бакарним плочама, подиже се на 10 метара подножја и представља симбол правде.

19. "Хиппос", Тајпеј, Тајван

"Хиппос"

Фигурес оф свиммерс, приказани на начин на који се обично виде на површини воде, постављени су у зоолошки врт у Тајпеју.

20. "Ципеле на насипу Дунава", Гиула Повер, Будимпешта, Мађарска

"Обућа на насипу Дунава"

Споменик Холокауста заснован је на стварномдогађаји: у периоду од 1944. до 1945. године у Будимпешти су уништене десетине хиљада Јевреја. Жртве су прикупљене на обалама Дунава, приморане да скину ципеле, а затим пуцају. Идеја о меморијалу припада мађарском редитељу Кену Тогаиу, а реализовао га је вајар Гиула Повер.

21. "Путници", Бруно Каталано, Марсеј, Француска

"Путници"

У Марсеју је инсталиран читав низ десетак таквих надреалистичких скулптура од стране француског Бруно Цаталана у септембру 2013. године.

22. "Споменик непознатом пролазнику", Ерзи Калина, Вроцлав, Пољска

"Споменик непознатом пролазнику"

Скулптурални састав, састављен од 14 фигура, инсталиран је у Варшави 1977. године и пресељен у Вроцлав 2005. године.

23. "Ребел", Том Франзен, Брисел, Белгија

"Ребел"

Белгијски скулптор Том Франзен посвећен је својим духовитим радом становницима Моленбека - једне од 19 и, можда, најкримиогене комуне у Бриселу. Однос према полицији тамо је одговарајући.

24. "Оцеан Атлант", Јасон Декерс Таилор, Нассау, Бахами

"Оцеан Атлант"

Творац многих скулптура на дну океана, ЈасонДекерс Таилор је такође аутор највеће подводне скулптуре која приказује девојку која као и древна грчка Атланта држи океан на њеним раменима. Висина скулптуре је 5,5 м, тежина је 60 тона. Према ауторовој намјери, поред естетске фигуре, има и практичну вриједност, а то је вештачки корални гребен.

25. Нелсон Мандела, Јужна Африка

Нелсон Мандела

Неуобичајен споменик борачу против апартхејдаоснована 2012. године близу места где је 50 година раније, будући председник Јужне Африке ухапшен. Скулптура се састоји од 50 компликовано одрезаних од челичних ласерских колона од 6,5 до 9,5 м висине. На растојању од 35 м испод строго дефинисаног угла, колоне креирају препознатљив Мандела профил.

26. "Људи поред реке", Зхенг Хуа Цхенг, Сингапур

"Људи поред реке"

Серија скулптура уметника Сингапура Зхенг ХуаЦхенг, који обухвата овај састав петорица дечака, шаље посматрача у то време када се обале реке још нису обучене у камену, а на стотине деце која живе у околини трчале су да пливају у реци.

27. Келпие, Анди Сцотт, Фалкирк, Шкотска, Уједињено Краљевство

Келпи

Келпи - водени дух из шкотске митологије, који је био на слици коња. 30-метарске коњске главе формирају капију у каналу Форт и Клајд и симболизују важну улогу коња у животу Шкотске.

28. "Без насиља", Царл Фредерицк Реутерсвелд, Њујорк, САД

"Нема насиља"

Застрашујуће због убиства Џона Леннона, шведскогуметник Царл Фредерицк Реутерсвелд је свој бронзани револвер створио чвор везан за чвор, чија је бачва усмерена према горе, као симбол ненасиља.

29. "Висећи човек", Давид Цхерни, Праг, Чешка Република

"Висећи човек"

Скулптура приказује Сигмунда Фројда и његову борбу са страхом од смрти.

30. "Тиде", Јасон Декерс Таилор, Лондон, УК

"Тиде"

Четири јахача коња на обали Темзенестају, поново се појављују у зависности од плиме. Умјесто глава у коњима, уљне пумпе. Овај скулптор и заштитник животне средине Јасон Декерс Таилор жели да скрене пажњу јавности на прекомерну зависност човечанства од нафте.

31. "Викенд", Маргуерите Деррицорт, Аделаиде, Аустралија

"Викенд"

Четири бронзана свиња у пуној величини иу природним позама, свако има своје име: Оливер, Тартуф, Аугустус и Хоратио. Овај забаван скулптурни састав је омиљено место за децу која овде долазе са родитељима викендом и крену на вожњу на глатким леђима свиња.

32. "Переграсс", Роберт Суммерс и Глен Росе, Далас, Тексас, САД

"Перегрине"

Највећа таква врста је бронзана скулптураКомпозиција се састоји од 49 бикова и три цамелеерс и постави на једну од Даллас паркова. Композиција је импресивна у свом обиму: Сваки висина бик од 1,8 м, крдо хода по лошем терену, они су наишли на малим рекама, неке животиње су спори, остали рун - уметник је успео да пренесе реалну вожњу стоке који су се догодили у Тексасу у КСИКС веку.

33. "Металломорпхосис", Давид Цхерни, Цхарлотте, Северна Каролина, САД

"Металломорфоза"

Његов први инсталатор у Сједињеним Државама био је аутор "Хангинг"човек "Чех Давид Цхерни одлучио је да погоди Американце - и он је то урадио! Његова осм метра глава од нерђајућег челика састоји се од паралелних секција, од места где би требала бити уста, од чесме фонтане. Глава се периодично ротира око своје осе и почиње да се креће као и обично, а затим се "разбија" у слојеве: неки од делова настављају да ротирају, док други "лагају". Међутим, окрећући се, сви делови се сједињују, формирајући оригиналну скулптуру. Назив инсталације, очигледно, као и сама глава, прикупља се из секција: "метал + метаморфоза".

34. "Непознато бирократа," Магнус Тхомассон је, Рејкјавик, Исланд

"Непознати бирократ"

Сатирични споменик бирократу живописно изражава наш став према званичницима, исти широм свијета и стога бескрајан.

35. Хедингтон Схарк, Јохн Буцклеи, Окфорд, УК

"Хедиттон Схарк"

Основана 1986. године, на 41. годишњици трагедијеХирошима и Нагасаки, ајкула оличава атомску бомбу која се испразни на јапанске градове и изазива осећај беспомоћног беса и очаја због нуклеарне катастрофе.

36. "Обсервер", Вицтор Кхулик, Братислава, Словачка

"Обсервер"

Духовит скулптура човека нагиње из шахта, често назива "Човек на раду", већ од рада је изгледа ометен.

37. "Игуана", Ханс Ван Хоувелинген, Амстердам, Холандија

Игуанас

На једном од тргова у Амстердаму има неуобичајених становника - 40 бронзаних игуанас који пузају у трави.

38. "Мајка", Лоуисе Боургеоис, Лондон, Велика Британија

"Мајка"

Чудно како изгледа, али највећаскулптура паука, 88-годишња Лоуисе Боургеоис посветила је њеној мајци, која је умрла када је уметник имао 21 годину година. Паук од десет метара са мраморним јајима у врећу није једини такав облик боургеоиса. Сличне скулптуре могу се наћи у различитим градовима широм света.